پروفسور حسن مقدم، Hasan Moghadam

پروفسور حسن مقدم، Hasan Moghadam

پروفسور حسن مقدم، Hasan Moghadam

پروفسور حسن مقدم در سال ۱۳۵۲ به عنوان نفر اول دیپلم ریاضی کشور موفق به کسب نشان شد. در مهرماه آن سال تحصیلات خود را در دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف آغاز و پس از تغییر رشته به سازه در بهمن ماه سال ۱۳۵۶ موفق به کسب درجه کارشناسی در این رشته شد. متعاقبا به دعوت مسئولان دانشکده به عنوان مربی در جمع هیئت علمی حضور یافت. وی در سال ۱۳۶۲ برای ادامه تحصیل با بورسیه دانشگاه شریف تحصیل خود را در کالج سلطنتی انگلستان آغاز کرد و و سال بعد به عنوان دستیار تحقیقاتی به استخدام هیئت علمی آن دانشگاه درآمد و با استفاده از گرانت انجمن علمی و مهندسی انگستان و امکانات میز زلزله دانشگاه، تحقیقات ارزشمندی بر روی رفتار و پایداری سازه‌های فولادی و میانقاب‌ها انجام داد و در حین این پژوهش‌ها به ایراد بنیادی آیین‌نامه‌های متعارف و لزوم جایگزینی معیار تغییرشکل بجای مقاومت پی برد. این ذهنیت جدید در کلیه آثار و تالیفات استاد بطور برجسته‌ای نمایان است و اولین آموزش‌های طراحی بر اساس تغییر شکل (عملکرد) را ایشان در دوره‌های فشرده در پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی در تهران در سال ۱۳۷۰ ارائه کردند، سال‌ها قبل از انتشار اولین پیش‌نویس آیین‌نامه عملکردی (فما ۳۵۶) در سال ۱۳۷۹. 

استاد در اقامت پربار خود در کالج سلطنتی لندن، علاوه بر طی دوره دکتری  با عطش فراوان در کلاس‌های زیادی شرکت کرد و موفق به کسب درجه کارشناسی ارشد در سه گرایش سازه‌های فولادی، مکانیک خاک و مهندسی زلزله و تاریخ صنعت شد و این علاوه بر حضور فعال در کلاس‌های مهندسی راه و بتن در دانشکده عمران، ارتعاشات تصادفی، شناسایی سیستم‌ها در دانشکده مکانیک و پردازش سیگنال در دانشکده برق بود. اثر این مطالعات وسیع در فعالیت‌های علمی و مهندسی ایشان پس از بازگشت به کشور کاملا مشهود است.

استاد در سال ۱۳۶۷ به ایران بازگشت و مجددا در دانشگاه صنعتی شریف مشغول تدریس شد. دروسی که ایشان در مقاطع مختلف تدریس کرده است، عبارتند از: استاتیک، دینامیک، مقاومت مصالح، طراحی فولاد، طراحی بتن، مکانیک خاک، تحلیل سازه، مبانی مهندسی زلزله، فولادی پیشرفته، پایداری، الاستیسیته، دینامیک سازه، مهندسی زلزله پیشرفته، اصول طراحی لرزه‌ای، بهسازی لرزه‌ای، دینامیک سازه پیشرفته، اصول طراحی عملکردی، و عایق لرزه‌ای.

آقای پروفسور مقدم در تاسیس پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی همکاری مجدانه داشته و در شروع کار آن مسئولیت بخش سازه را بر عهده داشتند. در همانجا بود که برای اولین بار در سال ۱۳۷۰ ایده دوره‌های فشرده مهندسی زلزله را مطرح و اجرا کردند. دوره‌های تخصصی ارائه شده توسط ایشان در خارج از دانشگاه عبارت است از: طرح لرزه‌ای ساختمان‌های بتنی، طرح لرزه‌ای ساختمان‌های فولادی، طرح لرزه‌ای ساختمان‌های آجری، طرح لرزه‌ای پل‌ها، روش تحلیل دینامیکی، آیین‌نامه ۲۸۰۰، مباحث مختلف دستورالعمل بهسازی.

سال‌ها همکاری با شرکت‌های مهندسی مشاور مختلف و تاسیس شرکت مهندسی مشاور گومز در سال ۱۳۷۱، زمینه ارتباط مستقیم استاد با مسائل این صنعت را فراهم کرد و تاثیر چشمگیری بر نحوه فعالیت‌های تحقیقاتی و مهندسی ایشان داشته است. فقدان اطلاعات فنی کافی در مورد ساختمان‌های آجری و اسکلت فولادی رایج در ایران استاد را برآن داشت تا فعالیت‌های پژوهشی خود را متوجه این موضوعات کند که حاصل آن انتشار ده‌ها مقاله در این زمینه بود. در سال ۱۳۷۳ اولین کتاب استاد با عنوان کتاب طرح لرزه‌ای ساختمان‌های آجری منتشر شد و در آن برای اولین بار بر اساس تحقیقات استاد و سایر محققان نحوه تحلیل درست میانقاب‌های آجری و دیوارهای کلافدار، و چگونگی ایجاد پایداری لرزه‌ای در بناهای آجری ارائه شد. در همین اثر ایده عدم کفایت عنصر مقاومت برای ارزیابی درست پایداری لرزه‌ای به روشنی و مستدل مطرح شد و از این نظر و از بسیاری جهات دیگر این اثر در زمان انتشار در سطح جهان کم‌نظیر بود. استفاده از ایده‌های مطرح شده در این کتاب بخوبی می‌توانست از تخریب گسترده بناهای آجری در شهرها و روستاها جلوگیری کند. دیدگاه‌های علمی استاد در تکیه بر شکل‌پذیری و سختی بجای مقاومت تاثیری نمایان در طرح‌های بهسازی ایشان داشته است، از مقاوم‌سازی ساختمان ۱۷ طبقه زیست خاور در مشهد در سال ۱۳۷۲ تا بهسازی ساختمانهای آسیب دیده بم، ارزیابی پایداری لرزه‌ای برج ۵۶ طبقه تهران، طرح‌های بهسازی دارالفنون و صدها مدرسه، بیمارستان و بناهای دیگر.

پژوهش‌های استاد برای یافتن تنیکی بومی جهت مقاوم‌سازی ساختمان‌های آجری آسیب‌دیده از زلزله به نتیجه نشست و تکنیک ابداعی اولین بار در زلزله بم استفاده شد و امروزه بطور گسترده‌ای در سراسر کشور برای مقاوم‌سازی مدارس و سایر ساختمان‌های بنایی بکار میرود. شناسایی مسائل بومی و تلاش برای حل آنها در سرلوحه کار پرفسور مقدم قرار دارد. ایشان از اولین محققانی هستند که لزوم شناسایی خواص مکانیکی اتصال خرجینی را مطرح کردند و با انجام تحقیقات آزمایشگاهی و نظری گسترده‌ای ضمن تبیین مدل رفتار این نوع اتصال به ویژه زیر اثر بارهای لرزه‌ای و مشخص کردن نقاط ضعف این نوع اتصال، موفق به ارائه مدل اصلاح‌شده شدند و بر همین اساس به کمک تنی چند از همکاران آیین‌نامه‌ای برای طرح اتصالات خرجینی اصلاح شده تدوین شد (نشریه ۳۸۴ سازمان مدیریت). تحقیقات گسترده استاد بر روی میانقاب بنایی و تبدیل آن به یک عنصر لرزه بر قابل اعتماد به ابداع میانقاب چند لایه انجامید که بطور گسترده در طرح‌های مقاوم‌سازی مورد استفاده قرار گرفته است و به همت استاد و سایر همکاران ضوابط و دستورالعمل‌های آن در دست تدوین است و به زودی در آیین‌نامه ۲۸۰۰ و دستورالعمل‌های بهسازی ارائه خواهد شد. این موضوع از این جهت حایز اهمیت است که استفاده از این عنصر لرزه بر امکان مقاوم‌سازی ساختمان‌های متعارف را با صرف هزینه کم امکان‌پذیر می‌کند.

پروفسور مقدم در اویل دهه هفتاد شمسی  دو نظریه بدیع و مهم را مطرح کردند:

  1. پدیده جهش کرنش و نقش آن در خرابی‌های لرزه‌ای
  2. روش منحصر بفردی برای طراحی لرزه ای بهینه در چارچوب عملکردی

اینک با گذشت بیش از ۲۰ سال جایگاه پدیده جهش کرنش در شناخت رفتار واقعی سازه و اتصالات و علت تخریب آنها در زلزله بیش از پیش خودنمایی می‌کند و لزوم گنجاندن آن در متن آیین‌نامه‌های عملکردی احساس می‌شود. روش استاد در زمینه طراحی عملکردی بهینه بر اصول تکامل طبیعی استوار است و مقاومت میان اجزای سازه به گونه‌ای توزیع میشود که در حین زلزله همه اعضا به میزان یکسان مشارکت کنند. در میان روش‌هایی که تاکنون بدین منظور در سطح جهان مطرح شده است روش استاد بی‌بدیل است و می‌تواند با کارایی بالا و قدرت برای طراحی سازه‌های بسیار بزرگ و پرعضو به راحتی بکار گرفته شود. 

انتشار کتاب مهندسی زلزله، مبانی و کاربرد در سال ۱۳۸۰ موج نویی بود در نشر کتب مهندسی؛ زیرا اولا برخلاف کتب مهندسی زلزله رایج در جهان، این اثر مجموعه‌ای از فصول کم‌ربط و مستقل که توسط افراد مختلفی نگاشته شود نبود، بلکه همه فصول بدون آنکه اقتباس مستقیم از آثار خارجی باشد متکی به نظرات استاد و دیدگاه ویژه ایشان از پدیده و موضوع طراحی لرزه‌ای دارد و از این منظر، این اثر را از سایر کتب مهندسی زلزله جدا می‌سازد. در این کتاب برای اولین بار به روشنی عدم کفایت معیار مقاومت و لزوم جایگزینی آن با معیار تغییرشکل مطرح، و بی‌پایه بودن ضریب رفتار عنوان می‌شود. تبیین رفتار سازه‌ها در بازه غیرارتجاعی و تبیین مبانی طراحی بر اساس تغییرشکل (طراحی عملکردی)، ارائه مدل ریاضی رفتار اتصال خورجینی و روش‌های مقاوم‌سازی آن و بسیاری نکات ظریف دیگر آن را ممتاز ساخته است.

رزومه پرفسور حسن مقدم

 

فیلم

اخبار

محصول

مهندسی زلزله (مبانی و کاربرد)
فروشگاه
تخفیف 20 درصد
قیمت: 55,000 تومان
55,000 تومان
نا موجود
کاتالوگ: 
کتاب
عمران
سازه
زلزله
سایر
دانشگاهی (رفرنس)
کمک آموزشی
فیلم نقش خارق العاده میانقاب در تامین مقاومت و ایستایی لرزه ای
قیمت: 67,500 تومان
67,500 تومان
کاتالوگ: 
فیلم های آموزشی
عمران
سازه
زلزله
موسسه آموزشی 808
فیلم دوره جامع آموزش اصول محاسبات بهسازی لرزه ای و طراحی عملکردی سازه ها
قیمت: 675,000 تومان
675,000 تومان
کاتالوگ: 
فیلم های آموزشی
عمران
موسسه آموزشی 808
پیشنهاد ویژه 808:پکیج فیلم آموزشی دوره جامع تئوری و نرم افزاری اصول محاسبات بهسازی لرزه ای و طراحی عملکردی سازه ها
قیمت: 3,555,000 تومان
3,555,000 تومان
کاتالوگ: 
فیلم های آموزشی
عمران
سایر
موسسه آموزشی 808
کمک آموزشی
غیر قابل دانلود (برای فیلم های آموزشی و سایر)
پیشنهاد ویژه 808

مشاوران این تخصص

کاربران

اشتراک در RSS - پروفسور حسن مقدم، Hasan Moghadam