راهنمای بارگذاری و طراحی سازه ای هلی پورت (محل فرود هلی کوپنر روی بام سازه ها)

راهنمای بارگذاری و طراحی سازه ای هلی پورت (محل فرود هلی کوپنر روی بام سازه ها)

ممکن است واژه heli port به گوش تان آشنا باشد. این واژه در فارسی تحت عناوین بالگردگاه و بالگردنشین ترجمه شده است. همانطور که حدس زدید، هلی پورت در واقع محل فرود بالگرد می باشد. یک هلی پورت می تواند یک جایگاه فرود داشته باشد یا اینکه شامل چند جایگاه فرود باشد که هر جایگاه خود تحت نام هلی پد شناخته می شود. در بخش اخبار تحلیلی وبسایت در ادامه تحلیل نکات طراحی سازه های خاص از قبیل نکات طراحی میله پرچم ، این قسمت را به راهنمای طراحی هلی پورت اختصاص دادیم که شما را به مطالعه این خبر تحلیلی آموزشی متفاوت و  جذاب دعوت میکنیم:

 

 

سازه هلی پورت را می توان از مصالح مختلفی مانند فولاد، بتن و آلومینیوم و یا ترکیبی از دو یا چند مصالح ساخت. اخیراً سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی تهران چک لیستی ارائه نموده که استقرار بالگردگاه بر فراز کلیه ساختمانهای دارای 16 طبقه و بیشتر را الزامی می کند. این سازمان در نظر دارد به زودی این مورد را به 8 طبقه کاهش دهد. از آنجایی بلندمرتبه سازی به ویژه در کلان شهرها بسیار رواج یافته آشنایی با نحوه طرح طراحی این سازه خاص می تواند بازار کار جدیدی پیش روی طراحان سازه های خاص قرار دهد. البته جهت ساختمانهای با کاربری ویژه مانند بیمارستان لزومی به داشتن این تعداد طبقات تا الزامی شدن تعبیه بالگردگاه ندارد. محل استقرار بالگرد باید چند ویژگی داشته باشد. برخی از این ویژگی ها عبارتند از :

  •      به آسانی و از فواصل دور توسط خلبان بالگرد قابل رویت باشد.
  •      استحکام کافی در مقابل نشست و برخاست بالگرد داشته باشد.
  •      راه دسترسی مناسبی داشته باشد.

 

همانطور که در تصاویر فوق ملاحظه فرمودید، این سازه می تواند اشکال و انواع مختلفی داشته باشد. هلی پد می تواند خود بخشی از سازه اصلی باشد یا اینکه به صورت سازه ای مجزا باشد. در اغلب موارد محل استقرار بالگرد با یک حرف H علامت گذاری می شود. شاید معروف ترین مورد، بالگردگاه برج العرب باشد که به مناسبت افتتاح این برج یک مسابقه تنیس نمادین میان راجرر فردرر و آندره آغاسی بر روی آن انجام شد. همچنین راننده تیم رد بول دقایقی بر فراز این برج و بر روی بالگردگاه این برج با اتومبیل فورمول یک خود به هنرنمایی پرداخت.

بالگردگاه می تواند به صورت اختصاصی باشد یا اینکه استیجاری باشد. همچنین بالگردگاه می تواند به صورت پرتابل نیز طراحی و ساخته شود. در برخی موارد حتی تراک هایی به همین منظور طراحی و ساخته می شوند، به نحوی که بالگرد امکان فرود در محل های مختلف را داشته باشد.

موارد عمده استفاده از بالگردگاه چیست؟

  1. امداد و نجات هوایی در صوانح و بلایای طبیعی
  2. جهت سرویس آمبولانس هوایی
  3. عملیات تعیقب و گریز هوایی
  4. مقاصد شخصی و جابجایی های پرهزینه

چرا اغلب بالگردگاه را بر بام برجها تعبیه می کنند؟

  •       عدم نیاز به تهیه فضای اضافی بر روی زمین به ویژه زمانی که قیمت متر مربع آن بالا باشد.
  •       جلوگیری از تهدیداتی  که ممکن است به واسطه افراد خرابکار متوجه بالگرد شود.
  •       جلوگیری از انسداد راه های ارتباطی در صورت قرارگیری بالگردگاه در این محلها.
  •       پرهیز از برخورد بالگرد با عوارض طبیعی و مصنوعی مانند درخت و کابل برق.
  •       کاهش آلودگی صوتی ناشی از چرخش پره بالگرد.

 

یک بالگردگاه از نظر هندسی باید چه مشخصاتی داشته باشد؟

سطح بالگردگاه در اغلب موارد از بتن ساخته می شود. البته در پاره ای اوقات در جنگل های مستعد آتش سوزی بالگردگاه های موقتی از چوب و حتی بر روی یخ ساخته می شود. سطح بالگردگاه بایستی به نحوی نقاشی شود که از دور دست قابل رویت باشد.

یک بالگردگاه از نظر سازه ای باید چه مشخصاتی داشته باشد؟

در ادامه برای مطالعه جزئیات سازه ای مرتبط میتوانید فایل 18 صفحه ای کامل این خبر را از طریق لینک زیر دانلود و مطالعه بفرمایید:

دانلود

 

 


نویسنده :

سید صادق علوی (رزومه

عضو تیم خبری آموزشی 808

کارشناس ارشد سازه

طراح و محاسب سازه ، مدرس نرم افزار های تخصصی

 


 

در بخش دوم از شماره 53 از رادیو 808 (سخنرانی های بیستمین نشست انجمن ایرانی مهندسان محاسب) ، سخنرانی جناب مهندس سید صادق علوی از گروه آموزشی 808 در ارتباط با نکات معماری و سازه ای طراحی و بارگذاری هلی پورت را با هم میشنویم:

 دانلود فایل صوتی بخش دوم رادیو شماره 53 با کیفیت ضبط 96Kbps

لینک دانلود

 

 

دانلود فایل کامل این سخنرانی:

دانلود

 

 

    درباره نویسنده
    عکس‌های مدیریت کل سایت

    مدیریت کل سایت

    امیدواریم بتوانیم در سیستم کنونی آموزش مهندسی کشورمان با کمک همکارانمان در گروه آموزشی 808 تغییری ایجاد کنیم.در این راه میتوانید با حمایت و همکاری اتان ما را دلگرم سازید.
    سوالات مرتبط
    عکس کاربر
    0پاسخ
    بارگذاری بار زلزله در قاب دو بعدی

    در قاب دو بعدی xz نیرو زلزله را در چند جهت باید وارد کرد؟

    عکس کاربر
    0پاسخ
    حل سوالی از تحلیل سازه: بار بحرانی با تغییر شکل ستون
    با سلام وخسته نباشید من محمد پاکپور هستم دانشجوی عمران دانشگاه چمران.این ترم درس مقاومت مصالح دارم و سوالی از این درس برایم امده که اگر لطف کنید به من جهت حل این سوال کمک کنید ممنون می شوم. با تشکر از شما. این که هدف این سوال این است که دانشجو بداند بار بحرانی با تغییر شکل ستون یا مثلا ممان اینرسی چه می شود صورت سوال به پیوست ضمیمه شده است
    عکس کاربر
    1پاسخ
    ترکیب بار و حالت بار
    برنامه ایجاد ترکیب بار و حالت بار آقای محمودی آیا این امکان رو داره مثلا فایلی به روش تنش مجاز مدل و طراحی شده و حال می‌خواهیم همین مدل رو در ایتبس 9 ترکیب بار حالت حدی تعریف کنیم و ادامه طراحی انجام بشه؟؟ و آیا امکان تعریف ترکیب بار کنترل تنش خاک زیر پی وجود دارد که به safe ارسال بشه؟؟
    ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .
  • Comments

    با تسکر از سایت 808
    لینک دانلود فایل کامل این سخنرانی مشکل دارد.
    باا تشکر

    عکس‌های رشید
    رشید

    موسسه 808 نماینده موسسات جهانی در ایران

    پکیج استثنایی 808