مقاله تحلیلی: ضرورت تعیین جانشین در شرکت‌ های پیمانکاری

مقاله تحلیلی: ضرورت تعیین جانشین در شرکت‌ های پیمانکاری

 برنامه تعیین جانشین همیشه یک موضوع داغ بین پیمانکاران بوده و تغییر هم نخواهد کرد. آنچه قطعاً تغییر کرده این است که بحث‌های امروزی جامع‌تر هستند و گزینه‌های زیادی را در برمی‌گیرند. همیشه شرکت‌های ساختمانی خانوادگی وجود خواهند داشت؛ اما برای پیمانکار امروزی، تصمیمات جایگزینی بیش از این‌که بر مبنای ملاحظات خانوادگی باشند بر مبنای شایسته‌سالاری هستند.

به لطف تغییرات اجتماعی، اقتصاد کلان و رهبری، تعیین جانشین هم در چند سال گذشته تغییرات زیادی داشته است. در این مقاله ۱۰ محرک اصلی تشکیل‌دهنده برنامه تعیین جانشین در قرن ۲۱ تشریح خواهند شد.

پویایی. تا چند نسل قبل تولد، رشد، زندگی، کار کردن و مردن یک فرد و به عبارتی سپری کردن کل عمر در یک منطقه امری معمول بود، اما امروزه کمتر شاهد آن هستیم است. جوانان پویاتر شده‌اند و به دنبال کسب فرصت‌های شغلی و آموزشی در خارج از شهرهای خود هستند.

آموزش. بیشتر پیمانکاران موفق به آموزش باکیفیت اعتقاد دارند و گاهی سرمایه‌گذاری‌های خیلی سنگینی در آموزش فرزندان خود می‌کنند. گاهی حتی فرزندان آن‌ها تحصیلات بسیار فراتر از حوزه پیمانکاری را پشت سر می‌گذارند و بنابراین تمایلی به پیوستن به صنعت ساختمان نخواهند داشت.

ازدواج‌های دیرهنگام. مردم دیرتر ازدواج می‌کنند و دیرتر هم بچه‌دار می‌شوند. این یعنی وقتی والدین به سن بازنشستگی (۵۵ تا ۶۰)‌ می‌رسند، فرزندان آن‌ها بسیار جوان هستند. آن‌ها نمی‌توانند ۱۰ سال دیگر صبر کنند و ببینند که آیا فرزند آن‌ها به ساخت‌وساز علاقه دارد و آیا ویژگی‌های لازم برای اداره کسب‌وکار در او وجود دارد یا خیر.

اخلاق کاری. امروزه به نظر می‌رسد اشتیاق افراد برای سخت کار کردن نسبت به نسل‌های قبل کاهش پیدا کرده است. بسیاری از پیمانکارانی که برای کار کردن زندگی می‌کنند حال می‌بینند که فرزندان آن‌ها برای زندگی کردن کار می‌کنند و تعاریف آن‌ها از مؤلفه‌های تعادل سالم بین زندگی و کار متفاوت است.

فرصت‌های شغلی. با این‌که برگشتن به کسب‌وکار خانوادگی احتمالاً جذاب‌ترین و سودآورترین فرصت شغلی موجود در نسل قبل بود اما امروزه انتخاب‌های شغلی فارغ‌التحصیلان به‌مراتب بیشتر است. برای آن‌ها کار کردن در کسب‌وکار خانوادگی ممکن است یکنواخت به نظر برسد و گزینه جذابی نباشد.

پیچیدگی کسب‌وکار. صنعت ساختمان هیچ‌گاه پیچیده‌تر از این نبوده است. در نسل‌های قبل پسری که کسب‌وکار پدرش را در پیش می‌گرفت، خیلی متفاوت با پدری که سال‌ها قبل شرکت پدر خودش را تحویل گرفته بود نبود؛ سرعت تغییرات خیلی کمتر بود. امروزه هر کسب‌وکار ساختمانی با هر اندازه‌ای، محرک‌های زیادی دارد که کمترین آن فناوری است.

جنگ بر سر استعدادها. امروزه کارکنان بااستعداد بیش از همیشه قدرت نفوذ دارند. در واقع درخواست بخشی از سهام شرکت برای کارکنان بااستعداد امر غیرمعمولی نیست. حتی اگر این کارکنان درخواست مالکیت هم نکنند، اغلب خواستار شفافیت در برنامه‌های تعیین جانشین مدیر هستند. آن‌ها می‌خواهند بدانند که شغل آن‌ها با مالکیت، مدیریت و برنامه‌ریزی فرد جدید حفظ خواهد شد یا خیر.

توانایی تشخیص. مالکان کسب‌وکار ساختمانی می‌توانند جانشین‌های آینده خود را تشخیص دهند. آن‌ها می‌فهمند که کلیشه‌های سنتی در مورد مدیران ساختمانی – جنسیت، سن، آموزش و تجربه – دیگر برای موفقیت در آینده تعیین‌کننده نیستند. به‌علاوه باوجود اینکه بسیاری از پیمانکاران دوست دارند کسب‌وکار خود را به فرزندان خود بدهند، اما دریافته‌اند که بعضی از کارمندان خارج از خانواده توانایی رهبری و مدیریت کسب‌وکار بیشتری دارند. آن‌ها هنگام انتخاب گزینه‌های جایگزین به شایستگی افراد بیش از روابط خانوادگی اهمیت می‌دهند. تغییر بزرگ دیگر این است که رهبران امروزی در وضعیت سلامت و تعادل کار و زندگی خوبی بازنشسته می‌شوند؛ درحالی‌که پیشینیان آن‌ها ذهنیت «مردن با چکمه» را داشتند که باعث می‌شد تعیین جایگزین را به تعویق بیندازند یا از آن صرف‌نظر کنند.

موفقیت در کسب‌وکار. بسیاری از پیمانکاران امروزی بسیار موفق‌تر از والدین خود هستند. این یعنی فرزندان آن‌ها آموزش راحت‌تری نسبت به آن‌ها داشته‌اند و احتمالاً به‌اندازه آن‌ها تشنه رهبری و ساختن سازمان نیستند. به‌علاوه برای یک پسر یا دختر جوان پا گذاشتن در جای پای پدر یا مادری که خیلی موفق بوده دلهره‌آور است. شاید افراد جوان‌تر تصمیم بگیرند که شغل آن‌ها شغلی نباشد که دائماً با پدر و مادر خود سنجیده شوند.

حفظ کارمندان. مدیران موفق امروزی تمایل زیادی به حفظ خانواده حرفه‌ای خود دارند. آن‌ها می‌خواهند به کارکنانی که به موفقیت آن‌ها کمک کرده‌اند پاداش بدهند. آن‌ها نسبت به نسل قبل تمایل بیشتری به دادن بخشی از مالکیت و رهبری به کارکنان خود دارند.

منبع

 نوشته شده توسط تیم مترجمین موسسه 808

 اگر دوست دارید به تیم مترجمین 808 بپیوندید، با ما تماس بگیرید.

دریافت فایل PDF مقاله برای اعضای VIP رایگان است. سایر کاربران با پرداخت ۵۰۰ تومان می توانند اقدام به دریافت این فایل کنند.

PDF

برای مشاهده کامل این محتوا می بایست مبلغ مورد نیاز را از اعتبار خود پرداخت کنید

برای کاربران ویژه رایگان است

نوع فایل دریافتی :
PDF
اعتبار مورد نیاز : 500 تومان
دریافت فایل PDF و حمایت از ترجمه کنندگان500 تومان
پرداخت 500 تومان و مشاهده محتوا
درباره نویسنده
عکس‌های alikhalili60

علی اکبر خلیلی

كارشناس ارشد مهندسی و مدیریت ساخت
سوالات مرتبط
عکس کاربر
79پاسخ
مهندسی بیکارم، چه کنم؟
سلام وقت بخیر خدمت مهندسین و اساتید گرامی بنده 30 سالم هستش ، فارغ التحصیل عمران اجرایی از دانشکده ثامن الحجج مشهد . متاسفانه بنا به شرایط و کم کاری که داشتم تابحال نتونستم بصورت حرفه ای وارد بازار کار بشم، یک مدت هم از کار فاصله گرفتم و کار دیگه ای انجام میدادم. متاسفانه سابقه ی کاری زیادی هم ندارم ، مجموعا یکسال سابقه ی کار دارم که حدود 4 ماهش مربوط به یک شرکت بتن بوده که نمونه میگرفتم فقط و 8 ماهم سرپرست کارگاه و اجرا بودم که اونم مربوط به شرکت بتن و کارهای ترمیمی بوده . بعد از اون دیگه فعالیتی نداشتم . نرم افزاری به شدت ضعیفم ، و بدلیل فاصله ای که مدتی گرفتم خیلی از مباحث و فرمولا و من الحیث المجموع کلا باعث شده صفر صفر باشم و اعتماد به نفس ورود به بازار کار ازم گرفته بشه . حتی چندین جا هم برای مصاحبه رفتم ولی متاسفانه اکثرا بدلیل سابقه کم و .. قبول نمیکنن یا میگن باید رایگان بیای وایسی که برام مقدور نیست . خواستم خواهش کنم اگر امکانش هست بنده رو راهنمایی کنید چه کاری انجام بدم و با این شرایط از کجا شروع کنم تا خودمو برسونم و کم کاری و خلاء که هست رو جبران کنم.
عکس کاربر
1پاسخ
تفاوت دفتر مهندسی و شرکت مهندسی
با سلام تفاوت دفتر مهندسی و شرکت مهندسی در امور اجرایی و حقوقی ،بخصوص در بحث اجرا در چیست؟ و آیا ممکن است دفتر را زیرمجموعه‌ی شرکت به حساب اورد یا خیر
عکس کاربر
1پاسخ
صلاحیت مهندس محاسب
سلام و احترام من کاردانی پیوسته رشته ساختمان دارم در حال گذراندن کارشناسی عمران اجرایی اگر کارشناسی ارشد سازه یا زلزله بخوانم صلاحیت محاسبه تعلق خواهد گرفت؟
ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .