پیغام خطا

to complete this operation you must login first, ورود کاربر - ثبت نام کاربر

مقاله تحلیلی: مقایسه روش تنش مجاز و روش حالت حدی

روش تنش مجاز

روش تنش مجاز، قدیمی‌ترین روش طراحی است. این روش مبتنی بر تئوری الاستیک است و در آن فرض می‌شود که هم فولاد و هم بتن الاستیک هستند و از قانون هوک پیروی می‌کنند. این بدان معناست که تنش رابطه مستقیمی با کرنش تا نقطه فروپاشی دارد. تنش‌های مجاز مواد طبق تئوری الاستیک و این فرض که اتصال بین فولاد و بتن بدون نقص است؛ به دست می‌آیند. اساس روش تنش مجاز این است که حتی در بدترین حالت ترکیب بار،‌ تنش‌های مجاز در هیچ نقطه‌ای از سازه از مقادیر معلوم تجاوز نکنند.

در این روش مقاومت نهایی بتن و مقاومت تسلیم شدگی یا 2 درصد از تنش طراحی (تنش معیار) فولاد بر ضرایب ایمنی تقسیم می‌شوند تا تنش‌های مجاز به دست آیند. در این ضرایب ایمنی، عدم قطعیت‌ها در مراحل ساخت و تولید این مصالح لحاظ شده‌اند. طبق IS 456، ضریب ایمنی 3 برای تنش‌های فشاری و خمشی بتن و 1.78 برای مقاومت تسلیم/ طراحی فولاد استفاده می‌شود.

معایب روش تنش مجاز

اصلی‌ترین معایب روش تنش مجاز در طراحی عبارت‌اند از:

  • در این روش فرض می‌شود که بتن الاستیک است. این در حالی است که این فرض درست نیست. دلیل این است که بتن حتی تحت تنش‌های کم هم رفتاری غیر الاستیک دارد.
  • در این روش از ضرایب ایمنی تنها برای تنش‌ها استفاده می‌شود (برای بارها ضریب ایمنی نداریم)؛ بنابراین در این روش حاشیه ایمنی درستی با در نظر داشتن بارها حاصل نمی‌شود. دلیل این است که ما از بارهای ناشی از شکست اطلاعی نداریم.
  • در این روش از هیچ ضریب ایمنی برای بارها استفاده نمی‌شود. این بدان معناست که هیچ قانونی برای لحاظ کردن عدم قطعیت‌ها در برآورد بارها وجود ندارد.
  • در این روش انقباض و خزش وابسته به زمان و ذات پلاستیکی مواد لحاظ نمی‌شوند.
  • در این روش مقاطعی طراحی می‌شوند که مقرون‌به‌صرفه نخواهند بود.
  • در این روش توجهی به شرایط حادث شده هنگام فروریزش نمی‌شود.

روش تنش مجاز بسیار ساده و قابل اعتماد است اما طبق IS 456:2000، روش تنش‌های مجاز تنها در صورتی استفاده می‌شود که کاربرد روش حالت حدی برای طراحی ممکن نباشد. روش تنش مجاز، روشی پایه است و اطلاعات آن برای درک مفاهیم در طراحی ضروری محسوب می‌شود.

روش حالت حدی

 حالت حدی، منطقی‌ترین روشی است که در آن مقاومت نهایی سازه و همچنین الزامات بهره‌برداری در نظر گرفته شده است. این روش ترکیبی از روش‌های تنش مجاز و بار نهایی در طراحی است. این روش مبتنی بر مفهوم ایمنی تحت بارهای نهایی (روش بار نهایی)‌ و قابلیت بهره‌برداری تحت بارهای مجاز (روش تنش مجاز)‌ است. دو حالت حدی مهم وجود دارد که باید در طراحی لحاظ شوند:

  • حالت حدی فروریزش
  • حالت حدی بهره‌برداری

حالت حدی فروریزش

این حالت حدی با مقاومت سازه در ارتباط است و به انواع زیر تقسیم می‌شود:

  • حالت حدی فروپاشی در خمش
  • حالت حدی فروپاشی در فشار
  • حالت حدی فروپاشی در برش
  • حالت حدی فروپاشی در پیچش

حالت حدی بهره‌برداری

این حالت حدی مرتبط با الزامات بهره‌برداری مثل تغییر شکل، ترک‌خوردگی و غیره می‌شود. حالت حدی بهره‌برداری به انواع زیر تقسیم می‌شود:

  • حالت حدی تغییر شکل
  • حالت حدی ترک‌خوردگی
  • حالت حدی ارتعاش

این روش مبتنی بر تغییرات احتمالی بارها و خواص مواد است. روش حالت حدی، عدم قطعیت‌های مرتبط با بارها و خواص مواد را در نظر می‌گیرد؛ بنابراین از ضرایب نسبی ایمنی برای به دست آوردن بارها و تنش‌های طراحی استفاده می‌شود.

روش حالت حدی مبتنی بر برآوردها است. این روش برخلاف روش تنش مجاز است که در آن فرض می‌شود بارها، ضرایب ایمنی و تنش مصالح دقیقاً مشخص هستند. در روش حالت حدی، ضرایب نسبی ایمنی با استفاده از آمار و احتمال به دست می‌آیند. ضرایب ایمنی برای ترکیب‌های مختلف بار، متفاوت هستند. از این رو، طراحی به روشی منطقی‌تر و علمی‌تر صورت می‌گیرد.

مقایسه روش تنش مجاز و روش حالت حدی

منبع

نوشته شده توسط تیم مترجمین موسسه 808

اگر دوست دارید به تیم مترجمین 808 بپیوندید، با ما تماس بگیرید.

دریافت فایل PDF مقاله برای اعضای VIP رایگان است. سایر کاربران با پرداخت ۵۰۰ تومان می توانند اقدام به دریافت این فایل کنند.

PDF

برای مشاهده کامل این محتوا می بایست مبلغ مورد نیاز را از اعتبار خود پرداخت کنید

برای کاربران ویژه رایگان است

نوع فایل دریافتی :
PDF
اعتبار مورد نیاز : 500 تومان
دریافت فایل PDF و حمایت از ترجمه کنندگان500 تومان
پرداخت 500 تومان و مشاهده محتوا
درباره نویسنده
عکس‌های baharehbl328

بهاره بهرامی

فارغ التحصیل مهندسی مدیریت پروژه. علاقه مند به زبان انگلیسی و ترجمه به خصوص به متون تخصصی عمران و معماری. سرپرست تیم مترجمین 808 و پشتیبان محتوای سایت.
سوالات مرتبط
عکس کاربر
0پاسخ
فرمول نیروی کشش فولاد در حالت حدی T؟

با سلام

فرمول نیروی کشش فولاد در حالت حدی T چه میباشد؟

عکس کاربر
3پاسخ
خرید پکیج طراحی سازه
با سلام و عرض ادب قصد یادگیری طراحی سازه رو دارم، کدوم پکیج یا دوره رو باید خرید کنم که علاوه بر نرم افزارهای طراحی سازه مسائل آیین نامه هم ذکر شده باشه؟ در واقع میخوام صفر تا صد باشه به صورت تضمینی ممنون
عکس کاربر
1پاسخ
ترکیب بار و حالت بار
برنامه ایجاد ترکیب بار و حالت بار آقای محمودی آیا این امکان رو داره مثلا فایلی به روش تنش مجاز مدل و طراحی شده و حال می‌خواهیم همین مدل رو در ایتبس 9 ترکیب بار حالت حدی تعریف کنیم و ادامه طراحی انجام بشه؟؟ و آیا امکان تعریف ترکیب بار کنترل تنش خاک زیر پی وجود دارد که به safe ارسال بشه؟؟
ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .
  • در دانشنامه 808 بیشتر بخوانید ...

    موسسه 808 نماینده موسسات جهانی در ایران

    پکیج استثنایی 808