رنگ در معماری، Color in Architecture

رنگ در معماری، Color in Architecture

رنگ در معماری، Color in Architecture

رنگ از تکثیر نور حاصل می‌شود و نمایانگر کثرتی است که ارتباطی ذاتی با وحدت دارد. از دیدگاه اندیشمندان هنر اسلامی، رنگ سفید نماد وجود مطلق و رنگ سیاه که پوشش خانه کعبه است نماد اصلی تعالی و فراوجودی است که خانه کعبه با آن ارتباط دارد، رنگ‌های آبی، فیروزه‌ای و طلایی در نگارگری اسلامی و ایرانی، جلوه‌هایی از معانی باطنی جاری در بطن رنگ ها هستند.

رنگ یک زبان جهانی است. رنگ احساسات را تحریک می‌کند. فرهنگ‌ها را شکل می‌دهد و پیش زمینه جهان ما را می‌سازد. رنگ بر خلاف سایر ملزومات دکوراسیون یک بعد انسانی دارد که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. در واقع رنگ می‌تواند حالتها را تغییر دهد، فضاهای خاصی به وجود آورد و روحیه انسان را بهتر کند و در همین حال جولانگاه خوب و امنی برای خلاقیت انسان است.

هر رنگ دارای ۳ صفت تغییر پذیر است: فام ، درخشندگی و پرمایگی.

فام ، صفتی از رنگ است که جایگاه آن را در سلسله رنگی (از قرمز تا بنفش) معادل با نور طول موج‌های مختلف در طیف مریی مشخص می‌کند. قرمز، زرد و آبی را فام های اولیه می‌نامند و چون مبنای سایر فام‌ها هستند، جزو رنگ‌های اصلی نیز به شمار می‌آیند.

گروه دوم فام‌های ثانویه عبارتند از: نارنجی ، سبز و بنفش که از مخلوط مقدار مساوی دو فام اولیه به دست می آید و سومین دسته فام‌ها نیز از اختلاط فام های اولیه و ثانویه به دست می آیند: زرد و نارنجی (پرتقالی)، نارنجی و قرمز، قرمز و بنفش (ارغوانی)، بنفش و آبی (لاجوردی)، آبی و سبز (فیروزه ای)، سبز و زرد (مغز پسته ای).

درخشندگی که دومین صفت رنگ است، درجه نسبی تیرگی و روشنی را مشخص می‌کند. اغلب نقاشان اصطلاح رنگ‌سایه را نیز در همین معنا به کار می‌برند و معمولا درخشندگی رنگ‌های فام دار را در قیاس با رنگ‌های بی‌فام می‌سنجند. در چرخه رنگ، زرد بیشترین درخشندگی (معادل خاکستری روشن نزدیک به سفید) و بنفش کمترین درخشندگی (معادل خاکستری تیره نزدیک به سیاه) را دارد.

پرمایگی (اشباع)، سومین صفت رنگ است و میزان خلوص فام را مشخص می‌کند (گاه واژه شدت را نیز در این مورد به کار می‌برند). فام‌های چرخه رنگ صد در صد خالص‌اند، ولی در طبیعت بندرت می‌توان فام خالصی یافت.

اهمیت علم رنگ‌آمیزی و نحوه به کارگیری آن در زندگی روزمره نشان دهنده این موضوع است که انسان‌ها در هر موقعیت و مکانی که قرار گرفته باشند به نوعی خود را با رنگ و پدیده‌های آن مرتبط خواهند یافت. از محیط‌های کوچک مانند اتاق خواب، اتاق نشیمن و آشپزخانه گرفته تا محیط های بزرگ تر و عمومی تر مانند ادارات، سالن اجتماعات و کنفرانس ها، مراکز نمایش، رستوران ها، بیمارستان ها و مکان هایی از این قبیل همگی به نوعی وابسته به صنعت رنگ آمیزی هستند.

رنگ‌های گرم بر فعالیت روزمره زندگی ما می‌افزاید و به زندگی ضرب‌آهنگ تند و شاد می‌بخشند. این رنگ‌ها فشار خون را بالا می‌برند، تنفس و ضربان قلب را تسریع بخشیده و گرمی و حرارت را به بیننده القا می‌کنند. رنگ‌های اصلی یا ترکیباتی از قبیل قرمز، نارنجی، زرد، سبز، قرمز- نارنجی، زرد - نارنجی(پرتقالی)، بنفش متمایل به قرمز (قرمز - بنفش) در زمره رنگ های گرم قرار می‌گیرند.

رنگ‌های سرد، رنگ‌هایی هستند که دارای تاثیرات آرام بخش بوده و حس لطافت، آرامش و کم تحرکی را به ما القا می‌کند. این رنگ‌ها که ترکیباتی از قبیل آبی - سبز (فیروزه‌ای)، سبز مایل به آبی، آبی - بنفش، بنفش متمایل به آبی (‌آبی - بنفش) و آبی را در خود دارند به طورمستقیم بر شاخه پاراسمپاتیک سیستم عصبی خودکار اثر می‌گذارند و موجب پایین آمدن فشار خون و کاهش سرعت تنفس و ضربان قلب می‌شوند. رنگ‌های سرد، ساده و بی تکلف هستند و انتخابی مناسب برای محیط کار و اتاق خواب که درآن به آرامش نیاز است به شمار می‌روند. به لحاظ بصری، رنگ گرم پیش می آید و رنگ سرد پس می‌نشیند.

رنگ‌های خنثی اعم از سیاه، سفید، خاکستری بژ و قهوه‌ای رنگ‌هایی هستند که در طیف رنگی و چرخه رنگ جایگاهی ندارند و از ترکیب رنگ‌های دیگر به وجود می‌آیند و اصولاً سیاه و سفید رنگ محسوب نمی‌شوند و خاکستری که از ترکیب سیاه و سفید به وجود می‌آید جزء دسته رنگ‌های خنثی است. به این دسته رنگ‌ها، بی رنگ‌ها نیز می‌گویند.

انتخاب رنگ‌های خنثی و ترجیح دادن مکرر آن به رنگ‌های دیگر از نظر روانشناسی نشانه‌ای از یک نقطه نظر منفی نسبت به زندگی است. اما این رنگ‌ها از خصوصیات مثبت هم برخوردار هستند از جمله اینکه بهترین انتخاب برای فضاهای آموزشی هستند زیرا در آنها نیاز به تمرکز برای دانش آموزان و آموزگاران وجود دارد. به کارگیری رنگ سفید در فضا به خصوص برای پوشش‌های اصلی، آن مکان را روشن‌تر و بزرگتر جلوه می‌دهد.

رنگ سفید برای فضاهایی با عناصر معماری قدیمی و یا جهت ایجاد هماهنگی بین سبک‌های کاملاً مجزای معماری بسیار ایده‌آل است. برای حفظ آرامش فضایی با سطوح سفید می‌توان از لوازمی با رنگ‌های خنثی و بافت‌های طبیعی مانند چوب استفاده نمود و برای ایجاد تضادهای ظریف و زیبا، تعدادی رنگ‌های دراماتیک نیز به این ترکیب افزود.

محصول

درک رفتار در معماری داخلی و رنگ شناسی در معماری
فروشگاه
تخفیفات دوره ای
تخفیف 20 درصد
قیمت: 1,200,000 تومان
6,000,000 تومان
نا موجود
کاتالوگ: 
فیلم های آموزشی
معماری
مهندسی معماری
سایر
سایر
مبانی کامل شناخت رنگ برای طراحان
قیمت: 25,000 تومان
25,000 تومان
نا موجود
کاتالوگ: 
کتاب
معماری
مطالعات معماری
معماری منظر
مهندسی معماری
معماری داخلی
معماری اسلامی
کتابکده کسری
کمک آموزشی
کتاب ترکیب رنگ
قیمت: 15,000 تومان
15,000 تومان
کاتالوگ: 
کتاب
معماری
غیر قابل دانلود (برای فیلم های آموزشی و سایر)
همنشینی رنگ ها در خانه
قیمت: 75,000 تومان
75,000 تومان
کاتالوگ: 
کتاب
معماری
معماری داخلی
سایر
هنر رنگ ایتن
قیمت: 85,000 تومان
85,000 تومان
کاتالوگ: 
کتاب
معماری
معماری داخلی
کمک آموزشی
غیر قابل دانلود (برای فیلم های آموزشی و سایر)

مشاوران این تخصص

کاربران

اشتراک در RSS - رنگ در معماری، Color in Architecture