خبر تحلیلی: راهنمای طراحی پل های عابر پیاده ( Foot Bridge)

21 آذر 1392 - 21:53

همه ما عبور از پل عابر پیاده را تجربه کرده ایم. پل عابر پیاده می تواند بر فراز یک بزرگراه باشد یا اینکه دو سر یک رودخانه محلی را به هم متصل کند. غالب این پلها در کشورمان از نوع اول می باشد. پلهای عابر پیاده از مصالحی مانند چوب، فولاد، بتن و سنگ ساخته می شوند که همانند سایر سازه ها به دلیل کمبود چوب به شکل و صنعتی و گسترده نوع چوبی آن در کشورمان مورد استفاده قرار نمی گیرد. در زبان انگلیسی این پلها با نامهای Pedestrian Bridge و Foot Bridge شناخته می شوند. در شکلهای زیر چند نمونه از این پلها را مشاهده می فرمایید.

 

یک نمونه پل روگذر از نوع فلزی

 

 

ابتکار جالب طراحان در ترغیب کودکان به استفاده از پل روگذر

 

پل عابر پیاده بر فراز رودخانه ای در استان لرستان

 

این سازه ها برای چه بارهایی طراحی می شوند؟

موسسه بزرگراه ها و حمل و نقل آمریکا که آن را با نام اختصاری آشتو می شناسیم هندبوکی جهت بارگذاری و طرح این نوع پلها ارائه کرده است. با هم بخشهایی از آن را مرور خواهیم کرد.

 

بار زنده معادل عابر پیاده (PL)

پل عابر پیاده لازم است برای یک بار گسترده یکنواخت با شدت 450  دکانیوتن بر مترمربع طراحی شود. این بار باید به نحوی اعمال شود که بیشترین تاثیر را داشته باشد. در نسخه های قدیمی تر آیین نامه آشتو که بر اساس روش تنش مجاز تهیه شده بودند، مجاز به کاهش این بار با توجه به خط تاثیر بودیم. اما در ویرایش فعلی این بار زنده وابسته به خط تاثیر نبوده و قابل کاهش نمی باشد. البته آیین نامه های اروپایی مقدار این را 530 دکانیوتن بر مترمربع پیشنهاد می کنند اما در عوض اعمال ضریب کاهش بار را مجاز می دانند. در هر صورت طراح باید این مساله را مد نظر داشته باشد که پل ممکن است در محل های پر رفت و آمد قرار داشته باشد، برای مثال راه دسترسی به استادیوم ورزشی یک نمونه می تواند باشد. در واقعیت احتمال اینکه سازه تحت باری به این شدت قرار گیرد بسیار بعید می باشد، ولی از آنجایی که روش طرح سازه بر اساس احتمالات است در جهت اطمینان مقادیر فوق پیشنهاد شده است.(ادامه در فایل PDF)

 

بار زنده معادل خودروی تعمیر و نگهداری (LL)

همانطور که گفته شد برخی از این پلها به عنوان راه دسترسی مورد استفاده قرار می گیرند و در صورتی که عرض پل بیش از عرض محور یک خودرو باشد لازم است تا برای بار پیشنهادی توسط آشتو بارگذاری و طراحی شود، مگر اینکه کارفرما مقادیر دیگری را مد نظر قرار دهد.(ادامه در فایل PDF)

 

بار زنده معادل سوارکاری (LL)

در صورتی که امکان تردد سوارکار بر روی پل وجود داشته باشد، لازم است تا سطح پل برای بار متمرکزی معادل با 450 دکانیوتن در محدوده 10 سانتیمتر در 10 سانتیمتر برای یک سمت بارگذاری شود. اثر سم اسب به حدی است که امکان بروز پدیده پانچنیگ بر روی سطح پل وجود خواهد داشت. یک محقق به نام رولاند در سال 2005 طی تحقیقاتی میزان بار ناشی از سم اسب برای 100 درصد وزن حیوان را برآورد کرد. لازم به ذکر است اعمال این بار تنها جهت کنترل کفایت رویه (دال پل) الزامی می باشد.(ادامه در فایل PDF)

 

بار باد (WS)

پل عابر پیاده لازم است تا برای بار باد بارگذاری و طراحی شود. علاوه بر سطوح بادگیر خود پل می بایست اثر سطح بادگیر اشخاص و سایر اجزاء ترافیکی نیز به نحو مناسبی در طراحی لحاظ شود. همچنین لازم است تا پل برای مولفه قائم نیروی برکنش ناشی از بار باد نیز بارگذاری و طراحی شود. مقدار این بار معادل 100 دکانیوتن بر مترمربع و محل اثر آن یک چهارم عرض رو باد پل می باشد.

 

بارهای خستگی (LL)

در طراحی پل بایستی اثرات خستگی ناشی از باد و ترافیک نیز لحاظ شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به آیین نامه اصلی آشتو مراجعه بفرمایید.

 

الزامات هندسی پلهای روگذر

*در آینده نزدیک با جزییات تحلیل و طراحی این نوع سازه بیشتر آشنا خواهید شد*

 

منبع :

LRFD Guide Specifications for the Design of Pedestrian Bridges 2009 (AASHTO)

 

جهت دریافت کل اطلاعات منتشر شده در این خبر در قالب یک فایل PDF می توانید از لینک زیر دانلود بفرمایید:

دانلود

 

 

 


 

نویسنده :

سید صادق علوی (رزومه

عضو تیم خبری آموزشی 808

کارشناس ارشد سازه

طراح و محاسب سازه ، مدرس نرم افزار های تخصصی


» یادداشت 32- همکاری با بخش تحقیق و توسعه 808، راهنمای انتشار اخبار تحلیلی آموزشی

» ایبوک شماره 50- راهنمای طراحی سازه های خاص (جلد اول-رایگان)

مطالب پیشنهادی برای ادامه

مطلب پیشنهادی موجود نمی باشد.
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .