مقاله تحلیلی: مزایای پیش تنیدگی در ساختمان سازی به روایت پرفسور اَعلمی

مقاله تحلیلی: مزایای پیش تنیدگی در ساختمان سازی به روایت پرفسور اَعلمی

دال نازک‌تر
در صورتی که دهانه از 5 متر بیشتر باشد، دال پیش تنیده تقریباً 33 درصد ضخامت کمتری نسبت به دال بتن مسلح برای بارگذاری مشابه خواهد داشت. ضخامت کمتر به معنای صرفه جویی بیشتر در مصرف بتن دال، ستون‌ها، دیوارهای برشی و فونداسیون می‌باشد. به دنبال کاهش مصرف مصالح میزان تولید گازهای گلخانه‌ای نیز کاهش خواهد یافت. با این اوصاف به صورت تقریبی به ازای هر 20 طبقه و گاهی کمتر ارتفاع نهایی سازه به اندازه یک طبقه نسبت به سازه‌های مشابه کوتاه‌تر خواهد شد که در این صورت علاوه بر کاهش نیروی زلزله و باد، لنگر واژگونی نیز کاهش خواهد یافت.
دهانه‌های بلندتر
به کمک دال‌های پیش تنیده امکان ایجاد دهانه‌های بلندتر نسبت به دال‌های بتن مسلح رایج با ضخامت یکسان مهیا می‌باشد. این موضوع خود باعث ایجاد فضای آزاد بیشتری نیز خواهد شد. این موضوع از سوی دیگر تعداد ستون‌های مورد نیاز را کاهش خواهد داد.
اگر دوست دارید به تیم خبری 808 بپیوندید، با ما تماس بگیرید.

دریافت فایل کامل مقاله: prestress.pdf

مطالب مرتبط:

درباره نویسنده
عکس‌های سیدصادق-علوی

سید صادق علوی

طراح سازه های فولادی و صنعتی - پایه 2 محاسبات
سوالات مرتبط
عکس کاربر
0پاسخ
بارگذاری خرابی پیش رونده
با سلام خدمت مهندسین عزیز من سازم رو در سپ مدلسازی کردم و تحلیل پوش آور رو هم روش انجام دادم. حالا برای خرابی پیش رونده می خوام طبق آیین نامه های خرابی پیش رونده به روش مسیر بار جایگزین بارگذاریش رو انجام و ترکیب بار رو وارد کنم. در این زمینه یک سوال برام پیش اومده سوال من اینه که در آیین نامه ی خرابی پی رونده اومده که باید یک ترکیب بار ثقلی برای بخش هایی که ستون درش حذف شده اختصاص داده بشه و یک ترکیب بار ثقلی برای سایر بخش. حالا من چطور به نرم افزار سپ بگم طی این ترکیب بار بیا این بار ها رو فرضا به این دهانه های مجاور ستون حذف شده اختصاص بده و به اون دهانه ها یک بار دیگه بده؟؟؟ اگر کسی در این زمینه من رو راهنمایی کنه ممنون میشم
ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .
  • در دانشنامه 808 بیشتر بخوانید ...

    موسسه 808 نماینده موسسات جهانی در ایران

    پکیج استثنایی 808