خبر تحلیلی: راهنمای طراحی سازه ای Pipe Rack (قسمت دوم)

1 بهمن 1392 - 07:37

در قسمت اول کلیاتی راجع به سازه های نگهدارنده بیان شد. در این قسمت با ذکر یک مثال بحث را ادامه می دهیم. به طور کلی سازه ها به 2 دسته ساختمانی و غیر ساختمانی تقسیم می شوند. خود سازه های غیر ساختمانی به 2 دسته شبه ساختمان و غیر شبه ساختمان تقسیم می شوند. سازه های شبه ساختمان دقیقاً مانند یک ساختمان دارای قاب، سیستم مهاربند جانبی و بعضاً دال می باشند. سازه های نگهدارنده در این دسته قرار می گیرد. از سازه های غیر ساختمان، غیر شبه ساختمان می توان به سیلو اشاره کرد که فاقد سیستم قاب بوده و عملاً شکل پذیری بالایی نداشته و غالباً برای زلزله های سطح بهره برداری طراحی و کنترل می شوند.

 

مثال

پروژه حاضر مربوط به طرح سازه ای یک سازه نگهدارنده واقع در منطقه عسلویه در استان بوشهر می باشد. سیستم مقاوم جانبی در هر دو راستا قاب خمشی متوسط می باشد. همچنین سرعت باد در این منطقه برابر با 100 کیلومتر در ساعت می باشد. در تصاویر پیوستی کلیات سازه نگهدارنده به صورت شماتیک به تصویر کشیده شده است.

 

پلان بخشی از سازه نگهدارنده مورد طرح

 

نمای شماتیک از قابهای تیپ سازه نگهدارنده

 

نمای شماتیک از نحوه استقرار لوله ها بر روی سازه نگهدارنده

 

محدودیت تغییر مکان

برای سازه نگهدارنده خطوط لوله مقدار جابجایی نسبی مبنای کنترل برخورد و در نظر گرفتن درز انقطاع بین سازه ها خواهد بود. همچنین سازه نگهدارنده بایستی محدودیت تغییر مکان زلزله سطح بهره داری تعیین شده در استاندارد 2800 را برآورده نماید. در هر صورت حداکثر تغییر مکان ناشی از بارهای جانبی نبایستی از یکصدم ارتفاع سازه نگهدارنده بیشتر شود.

 

بارگذاری

بار مرده

1)     حداقل بار جهت عرشه نگهدارنده لوله ها برابر با 110 کیلوگرم بر مترمربع در نظر گرفته شود. در این حالت فرض می شود، نشیمن لوله بر روی عرشه فضایی به قطر 200 میلی متر را اشغال می کند. این بار معادل 40 لوله می باشد که هر کدام به اندازه 380 میلی متر مرکز به مرکز از هم فاصله دارند. 

بنابراین با توجه به فاصله 6 متری دو قاب متوالی بار مرده گسترده وارد بر هر تیر در راستای عرضی به صورت ثقلی برابر خواهد شد با :

برای مطالعه حل این مثال به ادامه مطلب مراجعه بفرمایید...

جهت دریافت اطلاعات کامل مرتبط با این خبر(قسمت اول و دوم با هم) در قالب یک فایل PDF می توانید از لینک زیر دانلود بفرمایید:

دانلود

 

 

منابع:

Handbook of Steel pipe rack design (provided by Saudi Aram Co)

ConX modular pipe rack system brochure

Sap2000 pipe rack tutorial By CSI

استاندارد 2800 ایران ویرایش سوم

آیین نامه طراحی لرزه ای تاسیسات و سازه های صنعت نفت

مبحث ششم مقررات ملی ساختمان


نویسنده :

سید صادق علوی (رزومه

عضو تیم خبری آموزشی 808

کارشناس ارشد سازه

طراح و محاسب سازه ، مدرس نرم افزار های تخصصی


مطالب مرتبط:

» راهنمای طراحی سازه ای Pipe Rack  (قسمت اول)

» یادداشت 32- همکاری با بخش تحقیق و توسعه 808، راهنمای انتشار اخبار تحلیلی آموزشی

برچسب ها: 

مطالب پیشنهادی برای ادامه

مطلب پیشنهادی موجود نمی باشد.
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .