مقاله تحلیلی: نحوه تقریب اولیه طول دیوار برشی در سازه ها

مقاله تحلیلی: نحوه تقریب اولیه طول دیوار برشی در سازه ها

یکی از مسایل و الزاماتی که برخی از  طراحان سازه های بتن آرمه نسبت به آن بی توجه هستند ؛ محاسبه و تقریب اولیه طول مورد نیاز برای دیوار برشی در ساختمان است. به عبارتی طراح سازه باید بتواند قبل از تحلیل سازه مقدار طول مورد نیاز دیوار برشی در هر جهت از محورهای اصلی ساختمان (X یا Y)  را محاسبه نماید و در هر جهت این مقدار طول دیوار را در جای مناسب جانمایی کند.

معمولا برخی از طراحان، مخصوصاً  طراحان جوان و دوستان مبتدی فقط به ضوابط و محدودیتهای جانمایی دیوار برشی در پلان معماری توجه دارند و کمتر محاسبی است که برای برآورد طول مورد نیاز برای دیوار برشی، محاسباتی را انجام دهد و اکثراً در جهت مورد نیاز بین یک دهانه از قاب (که معمولا بزرگترین دهانه است)؛ دیوار را جانمایی میکنند. یکی از الزاماتی که در "طراحی بهینه" مورد توجه قرار میگیرد، تقریب و برآورد اولیه طول مورد نیاز برای دیوار برشی است. تقریب و برآورد اولیه طول لازم برای دیوار در سیستمهای دوگانه باعث میشود که قابهای ساختمان برای ۲۵% و دیوارها برای ۷۵% باربری جانبی طرح شوند .بطوریکه محاسبه کردن اولیه طول لازم برای دیوار برشی، طراح را به سوی یک طرح بهینه هدایت خواهد کرد. در ادامه به چگونگی محاسبه طول لازم برای دیوار برشی میپردازیم:

 تقریب اولیه طول دیوار برشی 

همانطور که از نام دیوار برشی مشخص است ؛ این دیوار باید در هر جهت ، تحمل برش ناشی از بار جانبی را بر عهده بگیرد. لذا با توجه به این مسئله میتوان طول دیوار برشی لازم ، برای تحمل برش را محاسبه کرد.همانطور که همه میدانیم برش قابل تحمل توسط یک مقطع بتن آرمه، شامل برش قابل تحمل توسط بتن (Vc) و برش قابل تحمل توسط آرماتورهای برشی (Vs) میباشد. 

رفتار دیوار برشی بر خلاف نامش به مانند رفتار یک تیر کنسول عمیق است که بار جانبی طبقات در صفحه آن به آن اثر میکند.در واقع دیوار برشی رفتاری تیرگونه (خمشی) دارد.

همچنین ذکر این نکته لازم است که در تقریب اولیه طول لازم برای دیوار برشی به مسایل جانمایی دیوار در پلان معماری توجهی نداشته و برآورد بر اساس روابط کلاسیک بتن آرمه صورت گرفته است. ولی جانمایی دیوار تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد و طراحی دیوار برشی  دارد که می بایست به این امر توجه بسیار نمود. 

در پایان باید گفت مقدار طولی که از رابطه (۷) و یا (۸) برای دیوار بدست می آید ، می بایست مقدار آن به سمت بالا گرد شود و در هر جهت X و Y بطور جداگانه تامین شود. بطور مثال اگر مقدار lw برابر ۳/۶ متر بدست آمد، بایستی مقدار ۷ متر دیوار برشی در هر امتداد X و Y؛ جانمایی شود. چنانچه به دلیل ضوابط معماری نتوانستید این مقدار از دیوار برشی را در یک یا هر دو جهت تامین نمایید؛ نگران نباشید که ساختمان شما قادر به تحمل برش حاصل از بار جانبی نیست. بلکه سهم دیوار برشی ساختمان شما از برش پایه کمتر شده و سهم قابها بیشتر میگردد و در نتیجه مقاطع قابها بزرگتر بدست می آیند. یعنی سهم قابهای ساختمان شما در باربری جانبی بیشتر از ۲۵% و سهم دیوارها کمتر از ۷۵% خواهد شد.

مطالب مرتبط:

 کاربران می توانند با پرداخت ۱۰۰۰ تومان اقدام به دریافت این فایل کنند.

PDF

برای مشاهده کامل این محتوا می بایست مبلغ مورد نیاز را از اعتبار خود پرداخت کنید

نوع فایل دریافتی :
PDF
اعتبار مورد نیاز : 1,000 تومان
با 10 درصد تخفیف برای کاربران VIP: 1,000 تومان
پرداخت 1,000 تومان و مشاهده محتوا
درباره نویسنده
عکس‌های Civil808-Admin

مدیریت محتوای سایت

امیدواریم توانسته باشیم در سیستم کنونی آموزش مهندسی کشورمان با کمک همکارانمان در گروه آموزشی 808 تغییری ایجاد کنیم.در این راه میتوانید با حمایت و همکاریتان ما را دلگرم سازید.
سوالات مرتبط
عکس کاربر
0پاسخ
نحوه اختصاص مفصل فایبر به دیوارهای برشی چگونه است؟
در تعریف مفصل فایبر به دیوارهای برشی بایستی دو مفصل تعریف شود، یکی برای مقطع بتنی و یکی برای میلگردها. مشخصات مفصل میلگردها بایستی به چه صورت باشد؟ در صورت انتخاب گزینه specified rebar layout تنظیمات باید چطور تعریف شود؟
عکس کاربر
2پاسخ
مشکل دوره تناوب زیاد
باسلام و احترام بنده سازه 9 طبقه با دیواربرشی طراحی کردم برای کنترل زمان تناوب تحلیلی مشکلی وجود دارد 4مود(mode) اول مقدار پریود بسیار زیاد می باشد مثلا 6300000 هیچگونه وارنینگ و اروری نیز نمیدهد .مشکل گویا در طبقه بام هست چون طبقه بام را که حذف کردم پریود مناسب بدست آمد... جالب این است سقف دال است و وقتی سقف بام را تغییر به تیرچه میکنم مشکل پریود حل میشود! ممنون اگر پاسخگو باشید
عکس کاربر
0پاسخ
طراحی سازه فولادی با دیوار برشی
1_وقتی سازه قدیمی بتنی یه ساختمان الف را قصد داریم به یک ساختمان سازه فلزی وصل کنیم که به خاطر اختلاف سطح طبقات این دو (اختلاف سطح17سانتیمتر)و ویلچری بودن کارفرما نتوانیم از پله به عنوان راه حل استفاده کنیم راه حل بهتر چی میتونه باشه؟ 2_برای همان دوبلوک ساختمانی سوال یک اگر بخواهیم یک طبقه روی قسمت سازه فلزی اضافه کنیم آیا راه حلی برای دیواربرشی زدن هست یا اصلا نمیشه روی دیوار برشی برای این مورد اکتفاکرد؟
ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .
  • Comments

    جناب مهندس منظور از ارماتورهای افقی همون کمرکش ها هست؟ چون در ادامه اونو با Av نشون دادین این نماد ارماتورهای عمودیه... اگه لطف کنید راهنمایی کنید ممنون میشم

    عکس‌های saeed_nasri
    saeed_nasri

    با سلام
    جناب مهندس امینی می خواستم بدونم در مورد سازه های قاب ساده فولادی یا قاب های خمشی نیز میتوان طول تقریبی دیوار رامحاسبه کرد؟

    عکس‌های saeed_nasri
    saeed_nasri