طبق مطالعه ای که اخیراً روی بیش از 12000 هزار پروژه انجام شده، بیش از 35 درصد از تمام پروژههای ساختمانی تغییرات عمده را تجربه میکنند. تقریباً هر تغییری در ساخت و ساز اثر منفی بر بهرهوری خواهد داشت: 25 درصد از پروژهها با افزایش 20 تا 25 درصدی هزینهها روبرو میشوند که در عمل تا 30 درصد هم افزایش پیدا میکند.
نرم افزار Auto-Base از مجموعه نرمافزاری Auto Connection است. این نرم افزار طراحی اتصال کف ستون را به دو روش طراحی ASD و LRFD انجام می دهد. تعریف شکل کف ستون به صورت جنرال یا کلی بوده و کاربر این امکان را دارد که هر یک از اجزاء اتصال کف ستون مانند ابعاد، انکر بولت ها، سختکنندهها و دیگر اجزاء اتصال را تعریف کند. بارگزاری سیستم به صورت خمش دو محوره بوده و نرم افزار از مدل اجزاء محدود کف ستون برای حل مسئله بهره میجوید. پس از حل غیر خطی مدل اجزای محدود سیستم، با توجه به نتایج تحلیل کف ستون به دو روش طراحی میشود. از مزایای این نرمافزار، سادگی در تعریف مدل و دقت بسیار بالای تحلیل، با توجه به آنالیز غیر خطی آن است. نیروها را میتوان به دو روش دستی و اتوماتیک به کف ستون اعمال کرد. در روش اتوماتیک نیروها از نرمافزارهای SAP2000 و ETABS خوانده میشود.
ستون نوعی سازه به شکل عمودی است که معمولاً برای انتقال و حمل بار سازههای فوقانی به سازههای زیرین ایجاد میشود. البته ستون ممکن است وزن هیچ سازهای را تحمل نکند و تنها جنبه تزیینی داشته باشد. در مهندسی سازه، ستون به عضوی گفته میشود که نیروی فشاری را تحمل کند؛ بنابراین در ستونها، بحث مطرح کمانش است که عاملی تعیینکننده نیز محسوب میشود. این تعریفی است که ویکی پدیا از ستون ارائه کرده است.
رابطهی بین حداکثر چگالی خشک خاک و درصد رطوبت بهینه را میتوان از منحنی تراکم خاک که از آزمایش پروکتور استاندارد به دست میآید، محاسبه کرد. این رابطه به تعیین مقدار آب بهینه به ازای حداکثر چگالی خشک خاک در حین متراکم سازی کمک میکند.
صنایع ساختوساز با چالشها و مشکلات زیادی مانند بهرهوری، پایداری، حاشیههای سود، نبود کارگران ماهر، استفاده از تکنولوژی و ... روبهرو هستند که در اینجا بهتفصیل به آنها پرداختهشده است.
این روزها شهرهای سراسر دنیا با تبدیلشدن به کلانشهرها، بیشترین سهم از تولید ناخالص کشورها را بر عهده دارند. POSCO یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در جهان است.
در این مقاله به توضیح برداشتی که از ضوابط آییننامه ASCE 7-10 در مورد طراحی بر اساس عملکرد به روش نیرو و همچنین مفاهیم مهندسی زلزله و دینامیک سازه دارم میپردازم.
به نظر شما ضرایب ترکخوردگی در آییننامهها برای لحاظ و سادهسازی چه مسائلی ارائه شدهاند؟ آیا در تحلیلهای غیرخطی متعارف که در نشریه ۳۶۰ یا ASCE41 به آنها اشارهشده، ضرایب ترکخوردگی بتن جایگاهی دارد؟ اگر جواب مثبت است، پس تحلیل غیرخطی چه مزیتی دارد؟ مگر در تحلیلهای غیرخطی متعارف، رفتار بتن هنگام ترکخوردگی درلنگرهای کوچکتر از لنگر پلاستیک قابلبررسی نیست؟
ابتدا برخی خروجی های مناسب را در نظر بگیرید. فعلا فقط آموزش های دوره کارشناسی را در نظر می گیریم.قبل از اینکه دانشجویی درس تحلیل سازه را آغاز کند انتظار داریم که او ابتدا درسی در مقاومت مصالح و همچنین در استاتیک و دینامیک گذرانده باشد. فرض می کنم فقط یک ترم زمان برای درس تحلیل سازه ها مورد نیاز است و دوره های اضافی به عنوان دروس انتخابی در دسترس قرار می گیرند. پس از آن هم دانشجو می تواند دروس دوره ارشد را اخذ کند.
با اين موضوع كه هنگام استفاده از كامپيوتر براي تحليل سازهها با مشكلاتي مواجه میشویم، موافقم. هرچند، مقصر خود كامپيوتر نيست. كامپيوتر چيزي بيشتر از يك ابزار نيست و مثل هر ابزار ديگري بايد مشابه يك صنعتگر از آن استفاده كرد. به اعتقاد من، مشكل نه در كامپيوتر بلكه در نحوه استفاده از آن است. در اين نوشته، به دلايل اين موضوع خواهم پرداخت و در ادامه يك راهحل ارائه خواهم کرد.
تولید صنعتی ساختمان، فرآیند ساخت و اجرای پیوسته و زنجیرهای ساختمان است که در آن اجزاء و عناصر ساختمانی بهصورت مدولار و پیشساخته تولید شده و از نظر کیفیت در تمام مراحل ساخت و اجرا قابلکنترل است.
صرفنظر از اینکه مهندسان در چه زمینهای تخصص دارند، همواره نیاز به مهندسان وجود دارد و به دلیل مهارتهای قابلانتقال، پیدا کردن کار برای آنها در سایر گرایشهای مهندسی آسانتر است.
انواع پلههایی که معمولاً در ساختمانهای عمومی و اقامتی مورداستفاده قرار میگیرند عبارتاند از: پله مستقیم، پله سگی (بدون چشم پله)، پله با چشم پلهی باز، پله با ربع چرخش، پلهی دوطرفه، پله هندسی، پله مارپیچ.
بر اساس گزارش جدید مجمع جهانی اقتصاد و برآوردی که انجامشده، نزدیک به نیم میلیون از کارهای ساختمانی تا قبل از سال ۲۰۲۰ توسط رباتها انجام خواهند شد. بسیاری از متخصصان این انقلاب دیجیتالی را به انقلاب صنعتی تشبیه کردهاند که کارفرمایان و کارکنانِ آنها باید با این فناوری در حال ظهور به کار خود ادامه دهند.
ترمینال مرکزی فرودگاه بینالمللی ساکرامنتو و سالن B، از بزرگترین پروژههایی هستند که تاکنون در ساکرامنتو انجام شدهاند. پروژهی مدرنیزه کردن 1.04 میلیون دلاری این ترمینال که «Big Build» هم نامیده میشود از دو ساختمان مجزا تشکیل شده است.
خانههای بامبویی با مصرف بهینه انرژی میتوانند پیش درآمدی برای طراحی پایدار در چین باشند. این خانه بهعنوان بخشی از دوسالانه بینالمللی بامبو طراحی و ساخته شد.