یادداشت 79: مقایسه آزمون های ورود به حرفه مهندسی در داخل و خارج از کشور

یادداشت 79: مقایسه آزمون های ورود به حرفه مهندسی در داخل و خارج از کشور
یادداشت 79: مقایسه آزمون های ورود به حرفه مهندسی در داخل و خارج از کشور

برای آنهایی که به فکر بین المللی شدن هستن حتما داشتن مدارکی برای ارزیابی آموزش و کار بین المللی حائز اهمیت هست ، 808 به عنوان پیشرو در ارائه اینگونه آموزش های بین المللی در زمینه فنی مهندسی کشور مفتخر است در ارایه این نوع اطلاعات آموزشی راهنمایی لازم را به مهندسین عزیز کشورمان ارائه میکند.

 

 

 

جهت اطلاع از خدمات مشاوره ای و ثبت نامی موسسه 808 نماینده رسمی موسسه EITexperts آمریکا در ایران میتوانید به این صفحه مراجعه بفرمایید

مقدمه: آشنایی با آزمون های FE,PE

در آمریکا اگر یک نفر از جایی با درجه اعتبار پایین فارغ التحصیل بشود  وبتواند آزمون FE  یا همان  The Fundamentals of Engineering را قبول شود خیلی راحت ترمیتواند  کار پیدا کند تا اینکه فردی از دانشگاه استنفورد فارغ التحصیل شده باشد.  این موضوع برای سایر مهندسین در سایر کشور ها نیز صدق میکند ،  آزمونFE  توسط  The National Council of Examiners for Engineering and Surveying) NCEES)  تقریبا هر ماه برگزار میگردد که همزمان در آمریکا ، کانادا ،ژاپن ، کره جنوبی ، مصر ،امارات ، عربستان سعودی ، تایوان و ترکیه برگزار میشود و داشتن این مدرک در این کشور ها برای کاریابی یک اولویت مهم محسوب میشود . (از این صفحه میتوانید کلیه مراکز بین المللی که به طور قانونی برگزار کننده این آزمون هستند را ملاحظه بفرمایید.)

علت لزوم داشتن این مدرک برای کاریابی در کشور های ذکر شده اینست که این مدرک صرفا ملاکی برای ارزیابی دانش مهندسی مهندسانیست که از دانشگاه فارغ التحصیل میشوند و جز این هم نمیتوان به هر مهندسی با هر سطح مدرکی از لیسانس گرفته تا دکتری برای اعطای کار فنی مهندسی اعتماد داشت. چراکه یادگیری مباحث درسی در دانشگاه یک موضوع است اما داشتن تجارب مهندسی جهت درک مفاهیم مهندسی موضوع دیگریست.

قدم دوم پس از گذراندن آزمن FE  ، شرکت در آزمون PE  یا همان The Principles and Practice of Engineering exam  است که به مهندسین حق امضا میدهد. برای مهندسین برق و شیمی این مدرک خیلی شاید مهم نباشد اما برای مهندسین راه و ساختمان اگر آنها PE نداشته باشند شانس انجام خیلی از کار ها را از دست میدهند.

 

مقایسه آزمون های بین المللی ورود به حرفه با آزمون های داخلی:

در ایران نیز مشابه آزمون های FE همان پایه 3 نظام مهندسی میباشد و آزمون PE ، پایه 2 و آزمون SE پایه 1 میباشد منتها تفاوت آزمون های ورود به حرفه داخلی با خارجی در اینست که در ایران اگر مهندسی در آزمون پایه 3 قبول شد برای دریافت پایه 3 به 2 نیاز به آزمون مجدد نیست بلکه با گذراندن دوره هایی موسوم به ارتقا پایه با دریافت نمراتی میتواند برای مثال طی حداقل یکی دو سال به پایه بالاتر ارتقا یابد و از تفاوت های مهم دیگر اینست که در ایران هر مهندسی که پایه 3 خود را دریافت میکند بلافاصله حق امضا را نیز دریافت میکند که این به هیچ وجه در آزمون های بین الملللی ورود به حرفه صادق نمیباشد چراکه تازه بعد از قبولی در آزمون PE هست که میتواند این امکان را دست یابد.

همچنین شرط شرکت در آزمون PE گذراندن دوره های آموزشی مختلف جهت دریافت رتبه هایی به اسم PDH میباشد (Professional Development Hour (PDH . دقیقا همانطور که در ایران نیز برای ارتقا پایه به شرکت در چنین دوره های نیازمندیم. بنابراین با مقایسه این دو آزمون در میابیم آزمون های بین المللی نسبت به آزمون ورود به حرفه داخلی دارای سخت گیری بیشتری در ارتقا پایه میباشند چراکه علاوه بر لزوم به حدنصاب رساندن PDH نیاز به شرکت در آزمون مجزایی برای دریافت PE  مهندسی نیز میباشد.

از نکات جالب توجه در آزمون های بین المللی مهندسی استفاده از منابع کمک آموزشی شبیه به آنچیزیست که در آزمون های داخل ایران از آنها برای قبولی در آزمون کمک میگیریم برای مثال دو نمونه کلید واژه و ماشین حساب های مهندسی. البته برای استفاده از ماشین حساب مهندسی NCEES مهندسان را محدود به استفاده از مدل های خاصی از ماشین حاسب میکند که از این صفحه از وبسایت میتوانید مدل های مربوطه را مشاهده بفرمایید. هرچی که هست میبینیم تا چه اندازه قبولی در آزمون میتواند فکر های مهندسین را اینچنین به سمت هم سوق دهد که به طور غریزی و بدون آنکه الگوبرداری در کار باشد از ابزارهای کمک آموزشی تا این حد شبیه به هم در داخل و خارج از کشور استفاده شود (برای مثال موسسه 808 که اولین موسسه در استفاده از این ابزار های کمک آموزشی کلید واژه و ماشین حساب مهندسی از سال 90 تاکنون میباشد قبل آن از وجود چنین چیزی در آزمون بین المللی ورود به حرفه بی اطلاع بوده است)

         

 مزایای استفاده از PE نسبت به FE :

  • مهندسین دارای  مدرک PE برای کاریابی در خارج از کشور نسبت به مهندسین دارای FE دارای اولویت میباشند و برای تاسیس شرکت مهندسی هم لازمه آن داشتن مدرک PE میباشد. 
  • اگر آخرین مدرک مهندسی شما لیسانس باشد حداقل 5 سال لازم است تا از مدرک فارغ التحصیلی مهندسین گذشته باشد تا اجازه شرکت در آزمون FE را داشته باشد. داشتن مدرک فوق لیسانس یا دکتری جای دو سال تجربه کار قبول میشود یعنی با حساب این مدارک نیاز به حداقل 3 سال از گذشتن مدرک فارغ التحصیلی کارشناسی شما بگذرد تا مجاز به شرکت در آزمون FE باشید .
  • اخیرا شرط شرکت در آزمون PE این میباشد که حداقل یک معرف در کشور آمریکا داشته باشند چرا که NCEES با این فرد در ارتباط با مهارت های کاری این شرکت کننده سوال میکنند تا مطمئن شوند که این فرد صلاحیت شرکت در آزمون را دارد یا خیر.
  • NCEES مستقیما بایست مدارک مهندسین ایرانی از جمله ریز نمران را ارزیابی کند و این مدارک باید مستقیما از طرف دانشگاه داخل ایران به دست NCEES رسانده شود که این مرحله ارزیابی حدود 4 ماه به طول می انجامد. ارزیابی اولیه توسط مرکز امتجانی مربوطه انجام میپذیرد.
  •  آزمون FE به صورت جزوه بسته و CBT یعنی به صورت کاپیوتری میباشد اما آزمون PE به صورت کاغذی  و جزوه باز برگزار میشود.
  • در برخی از ایالات کشور آمریکا داشتن مدرک SE یا همان   Structural Engineering لازم میباشد.  برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به این صفحه مراجعه بفرمایید.

 

نحوه شرکت در آزمون:

در ایران سازمان سنجش چند سالیست که از این صفحه  آزمون برگزار میکند  در حالیکه در وبسایت NCEES اسمی از ایران به عنوان نمایندگی برگزاری آزمون برده نشده است و مدارک قبولی در آزمون سازمان سنجش را قانونی نمیداند . استعلامی که 808 از وبسایت NCEES گرفته است  و تصویر آن در ادامه مشاهده میشود این موضوع را صحت میبخشد:

بنابراین لازم است مهندسین از طریق مستقیم یکی از نمایندگی های ذکر شده در وبسایت NCEES برای ثبت نام اقدام فرمایند که در نزدیکی ایران دو مرکز نمایندگی نزدیک به ایران وجود دارد یکی دانشگاه شارجه امارات و دیگری دانشگاه تکنیکال استانبول که از بین این دو دانشگاه آمریکایی شارجه امارات بیشتر توصیه میشود. بنابراین برای ثبت نام کافیست به این صفحه از دانشگاه شارجه مراجعه بفرمایید.

قبلا آزمون FE فقط دو بار در سال بود اما الان در طول سال هر روزی که مهندسان خواستند امتحان بدهند این امکان را NCEES از طریق مراکز نمایندگی آن فراهم کرده است که محدودیت از این بابت وجود نداشته باشد.معمولا پیشنهاد میشود یک ماه بعد از اینکه مدارکشان از سوی NCEES تائید شد برای ثبت نام در امتحان اقدام کنند. تعداد کل سوالات در آزمن FE ، 120 سوال است که 60 سوال صبح و 60 سوال عصر که برای هر سوال 2 دقیقه زمان است. برای مهندسان راه و ساختمان 15 موضوع در امتحان می آید که برای هر موضوع تعداد سوالات متفاوت است. مفاد امتحانی که برای مهندسی راه و ساختمان در آزمون FE می آید در این فایل PDF موجود است که میتوانید ملاحظه بفرمایید. 

ملاک قبولی در آزمون اینست که به حداقل 70% از سوالات آزمون جواب صحیح داده شود. (نمره منفی ندارد) البته در مواردی NCEES نمره های شرکت کنندگان را به صورت سهمی گون آمار میگیرد و اگر خیلی سخت یا آسان بود این درصد را به نسبت میانگین درصد نتایح شرکت کنندگان کم یا زیاد میکند. نتایج آزمون بین 7 تا 10 روز پس از برگزاری آزمون به صورت اینترنتی قابل مشاهده است.

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص شما را دعوت میکنم تا این مصاحبه رادیو 808 را ملاحظه بفرمایید  و همچنین جهت دریافت منابع لاتین کمک آموزشی برای قبولی در این آزمون از این صفحه دیدن بفرمایید.

 علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر از جزئیات نحوه ثبت نام در این آزمون و شرکت در دوره های کمک آموزشی برای قبولی در این آزمون میتوانند از طریق ایمیلedu@Civil808.com با ما در ارتباط باشند تا در این خصوص راهنمایی لازم خدمت آنها داده شود. به زودی با ایجاد بخشی اختصاصی در سایت 808 در این خصوص اطلاعات بیشتری روی وبسایت 808 قرار خواهد گرفت.

 مطالب مرتبط:

درباره نویسنده
عکس‌های mojtaba808

مجتبی اصغری سرخی

مجتبی اصغری هستم ، پژوهشگر،محقق و نویسنده حوزه صنعت ساختمان ، دیوانه ای که فکر میکند میتواند دنیا را تغییر دهد ، علاقه عجیبی به وب و IT دارم. از درون دانشگاه متوجه به علاقه همزمان تکنولوژی و مهندسی عمران در خودم شدم و سعی کردم در حرفه آینده خودم این دو علاقه مندی رو با دو توانایی دیگرم در آموزش و کارآفرینی ادغام کنم و ماحصل اون شد 808 (از مهر ماه 86) و امروز امیدوارم تونسته باشم در صنعت ساختمان کشورمون با کمک همکارانم در شبکه اجتماعی 808 تغییری ایجاد کرده باشم.
سوالات مرتبط
عکس کاربر
0پاسخ
آزمون FE و PE برای رشته معماری
با سلام لطف میکنید سرفصل های آزمون حرفه ای برای رشته مهندسی معماری را بفرمائید. با سپاس.
عکس کاربر
0پاسخ
ازمون fe & pe
سلام خواستم ببینم برای آزمون های fe &pe دورهای برای آمادگی دارید؟ برای تطبیق دادن مدرک لیسانس و فوق لیسانس در کشور آمریکا و عضو شدن در. سازمان نظام مهندسی آمریکا چیکار باید. کرد؟؟آیا میپذیرند؟؟
ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .
  • Comments

    سلام من مدرک لیسانس و فوق لیسانس معماری از ایران دارم. پروانه اشتغال به کار طراحی نظارت و اجرا پایه سه هم دارم. بعد از اینکه وارد امریکا شدم برای اینکه بتونم در امریکا پروانه اشتغال معماری رو داشته باشم باید چیکار کنم؟ چه شرایطی باید داشته باشم؟ سابقه کار اونجارو نیاز داره یا همین ارزیابی ریزنمرات و گذشتن چند سال از مدرک کافیه؟ و اینکه برای ارزیابی ریز نمرات چه درسهایی مورد بررسی قرار میگیره و معمولا در چه صورتی رد میشه؟ ممنون میشم اگر اطلاعای دارید راهنمایی بفرمایید
    عکس‌های nadersadeghi
    nadersadeghi

    با سلام از طریق ایمیل به کامنت شما پاسخ داده شد لطفا ایمیل خود را ملاحظه بفرمایید

    عکس‌های Civil808-Admin
    Civil808-Admin
    با سلام. خیلی ممنون آقای مهندس .. خوشحالیم که همچین همشهری جالبی!! داریم ...
    عکس‌های افراچال
    افراچال
    سلام روز بخير من ليسانس فيزيك دارم، اما ارشد سازه خوندم، خواستم بدونم مي تونم تو ازمون هاي مهندسي بين المللي بعد از ٥ سال شركت كنم ممنون ميشم به من اطلاعات بيشتري بدين.
    عکس‌های Tommy_castner
    Tommy_castner
    منم دقیقا همین سوالو دارم کارشناسیم ریاضیه می خوام ارشد معماری بخونم می تونم نظام مهندسی بگیرم؟؟؟؟؟؟ با قوانین نظام مهندسی ایران می دونم نمی شه شما ارشد سازه گرفتین مشکلی واسه کار ندارین تو ایران؟ چون یکی از استادام گفت واسه معماری باید بری از کارشناسی بخونی که نظام مهندسی بگیری
    عکس‌های شادن
    شادن
    منم دقیقا همین سوالو دارم کارشناسیم ریاضیه می خوام ارشد معماری بخونم می تونم نظام مهندسی بگیرم؟؟؟؟؟؟ با قوانین نظام مهندسی ایران می دونم نمی شه شما ارشد سازه گرفتین مشکلی واسه کار ندارین تو ایران؟ چون یکی از استادام گفت واسه معماری باید بری از کارشناسی بخونی که نظام مهندسی بگیری
    عکس‌های شادن
    شادن
    سلام مهندس اطلاعات بیشتر خدمت شما به صورت ایمیلی ارسال گردید
    عکس‌های Civil808-Admin
    Civil808-Admin