مقاله تحلیلی: معرفی ۲ روش مرمت و بهسازی لرزه‌ ای

مقاله تحلیلی: معرفی ۲ روش مرمت و بهسازی لرزه‌ ای

به‌منظور تضمین عملکرد مناسب سازه در طی دوره بهره‌برداری، ارائه یک برنامه نگهداری جامع ضروری به نظر می‌رسد. مرمت و بهسازی لرزه‌ای به‌عنوان مؤلفه اصلی یک برنامه نگهداری در نواحی با لرزه‌خیزی زیاد محسوب می‌شود. وقوع زلزله‌های اخیر اهمیت بهسازی لرزه‌ای ساختمان‌ها را نشان می‌دهد. ما در این مقاله به بررسی برخی از شاخصه‌های مرمت و بهسازی لرزه‌ای و نحوه استفاده از مصالح مختلف به‌منظور تحقق این امر می‌پردازیم.

 

 

هنگام صحبت در مورد نگهداری از سازه‌ها درنهایت تصمیم‌گیری به سه مؤلفه مهم منجر خواهد شد: مرمت، بازسازی یا بهسازی

 نگهداری نامناسب و ناکارآمد می‌تواند منجر به کاهش دوره عمر مؤثر سازه و آسیب‌پذیر شدن آن در برابر خطرات اصلی از قبیل زمین‌لرزه‌های شدید گردد.

مرمت و بهسازی لرزه‌ای

پیشرفت‌های اخیر در مصالح موجب ارائه تکنیک‌هایی نوین در مرمت و بهسازی شده‌اند. این پیشرفت‌ها به‌طور قابل‌توجه در طی سال‌های اخیر مشاهده شده‌اند. معرفی طراحی عملکردی که بر مبنای ضوابط نیرویی است، موجب تغییر روش‌های طراحی رایج شده است. به‌طور مثال، مفهوم شکل‌پذیری به معیاری مهم در طراحی بهسازی و مرمت لرزه‌ای تبدیل شده است.

یک روش بهسازی مناسب باید بتواند چالش‌های اصلی عملکردی سازه را حل کرده و با حداقل تداخل به اجرا رسانده و درنهایت مقرون‌به‌صرفه نیز باشد. در مورد سازه‌های بتنی موجود، بایستی مرمت و بهسازی به حل نواقص زیر بینجامد (که بیشتر در سازه‌های قدیمی مشاهده می‌شود):

  • ظرفیت برشی یا خمشی کم
  • طول کم وصله‌های پوششی میلگرد طولی در نواحی دارای مفصل پلاستیک
  • میلگرد گذاری عرضی نامناسب و با مقدار کم
  • مقاومت برشی ناچیز جهت ایجاد مفصل

این نواقص می‌توانند موجب کاهش ظرفیت عناصر بتنی، کاهش شکل‌پذیری آن‌ها و همچنین شکست زودرس در قسمت‌های بحرانی گردند (مفصل پلاستیک که به شکل‌پذیری زیادی نیاز دارد). ما در این مقاله به معرفی دو تکنیک ژاکت گذاری می‌پردازیم.

ژاکت گذاری (Jacketing)

ژاکت گذاری به‌عنوان یک تکنیک رایج در بهسازی لرزه‌ای سازه شناخته می‌شود به‌طوری‌که می‌تواند موجب بهبود مقاومت و سختی اعضای سازه شود. تکنیک‌های مختلف ژاکت گذاری موجود عبارت‌اند از:

  •  ژاکت فولادی
  • ژاکت بتنی: بتن ساده (بدون میلگرد)، بتن مسلح الیافی یا بتن مسلح، شاتکریت
  • ژاکت‌هایی از جنس پلیمرهای مسلح شده با الیاف (FRP)

از CFRP به‌صورت گسترده به‌منظور بهبود پاسخ برشی و خمشی تیرها و ستون‌ها استفاده می‌شود. در مورد ستون‌ها، ژاکت FRP به‌عنوان یک روش بسیار مناسب جهت بهبود مقاومت و شکل‌پذیری محسوب می‌شود. بااین‌حال، می‌توان از این روش‌ها در دیگر المان‌های سازه‌ای نظیر دیوارهای برشی در ساختمان‌ها و پایه‌های بتنی پل‌ها استفاده کرد.

 

 

منبع

ترجمه شده توسط تیم مترجمین ۸۰۸

اگر دوست دارید به تیم مترجمین ۸۰۸ بپیوندید، با ما تماس بگیرید.

دریافت فایل PDF مقاله برای اعضای VIP رایگان است. سایر کاربران با پرداخت ۵۰۰ تومان می توانند اقدام به دریافت این فایل کنند.

PDF

برای مشاهده کامل این محتوا می بایست مبلغ مورد نیاز را از اعتبار خود پرداخت کنید

برای کاربران ویژه رایگان است

نوع فایل دریافتی :
PDF
اعتبار مورد نیاز : 500 تومان
دریافت فایل PDF و حمایت از ترجمه کنندگان500 تومان
پرداخت 500 تومان و مشاهده محتوا
درباره نویسنده
عکس‌های amirb

امیر رضا بخشی

دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش سازه دانشگاه فردوسی مشهد، سه سال سابقه ترجمه متون و مقالات تخصصی رشته عمران
سوالات مرتبط
عکس کاربر
140پاسخ
خمش تیر بلند در عرض
سلام . میخواستم فرمول و علت خم نشدن تیر بلند از عرض رو بپرسم. مثال: چرا خطکش نازک معمولی از عرض نازکش سریع با فشار بسیار کمی خم میشه ولی در عرض بیشترش اصلا خم نمیشه
عکس کاربر
0پاسخ
نحوه اختصاص مفصل فایبر به دیوارهای برشی چگونه است؟
در تعریف مفصل فایبر به دیوارهای برشی بایستی دو مفصل تعریف شود، یکی برای مقطع بتنی و یکی برای میلگردها. مشخصات مفصل میلگردها بایستی به چه صورت باشد؟ در صورت انتخاب گزینه specified rebar layout تنظیمات باید چطور تعریف شود؟
عکس کاربر
0پاسخ
مشاوره در زمینه ساختن ماکت و سازه مذهبی
سلام.می خوایم برای ایام فاطمیه یه موکب تقریباً بزرگ درست کنیم و در کنارش یه سری از مکان ها و حادثه ها رو با کمترین هزینه و طبیعی بودن به تصویر بکشیم.کسی می تونه مشاوره بده در این زمینه ؟
ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .