مقاله تحلیلی: دیوارهای برشی بتنی

مقاله تحلیلی: دیوارهای برشی بتنی

دیوارهای برشی بتن مسلح (RC) به مدت طولانی به‌عنوان سیستم‌های سازه‌ای مناسب که مقاومت جانبی و کنترل جابجایی جانبی را در ساختمان‌های RC در اختیار می‌گذارند، شناخته شده‌اند. با این‌حال دیوارهای برشی قدیمی‌تر عموماً برای عکس‌العمل‌های ترکیبی بارهای ثقلی و بارگذاری باد بدون هیچ ملاحظه‌ی بارگذاری لرزه‌ای ویژه‌ای طراحی شدند. تدابیر لرزه‌ای در سال‌های 1970 تنها شامل تعاریف بود و از آن زمان برای تضمین داشتن ظرفیت و شکل‌پذیری کافی در برابر بارهای لرزه‌ای تکامل یافته‌اند. در این مقاله، تکامل آیین‌نامه‌های طراحی برای انجام طراحی و جزییات دیوارهای برشی بتنی بررسی خواهد شد.

 دیوارهای برشی بتنی: توسعه‌ی آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها

ACI-318*؛ 1963-2011

روش طراحی برای دیوارهای برشی بتنی در آیین‌نامه‌ی ACI 1963 (ACI 318,1963) بر اساس طراحی تنش بهره‌برداری است؛ بااین‌حال یک روش طراحی مقاومت نهایی نیز معرفی شد. فصل 22 این آیین‌نامه ضخامت حداقل 6 اینچ (150mm) را برای دیوارهای تا دوطبقه ارتفاع لازم می‌داند. این حداقل ضخامت به‌اندازه‌ی 1 اینچ (25mm) به ازای هر 25 فوت (7.6 m) زیر دو طبقه‌ی فوقانی افزایش داده می‌شود. این آیین‌نامه سطح مقطع آرماتور افقی و قائم به ترتیب بیشتر از 0.0025 و 0.0015 برابر سطح مقطع دیوار مسلح را لازم می‌داند. برای دیوارهای بیشتر از 10 اینچ ضخامت، باید آرماتور گذاری برای هر جهت که در دولایه‌ی موازی با سطوح دیوار قرار داده ‌شده‌اند، وجود داشته باشد. حداقل اندازه‌ی میلگرد به مقدار میلگرد شماره‌ی 3(قطر 9.5 میلی‌متر) که در فاصله‌ای کمتر از 18 اینچ (450mm) مرکز به مرکز توزیع شده، محدود می‌شود. اطراف بازشوها و در مرزهای دیوار، نباید کمتر از دو آرماتور شماره‌ی 5 (16mm) وجود داشته باشد. حداقل طول وصله‌ی پوششی که برای آرماتور درجه‌ی 50 و 60 نیاز است به ترتیب نباید کمتر از 30 و 36 برابر قطر آرماتور باشد. آیین‌نامه‌ی ACI 1971 (ACI 318,1971) به‌صورت کلی نیازهای طراحی و جزئیات برای نسبت آرماتور گذاری و اندازه‌های میلگرد مشابه با آیین‌نامه‌ی 1963 دنبال می‌کند، به‌جز اینکه در پیوست A – «تدابیر لرزه‌ای ویژه برای طراحی لرزه‌ای»، سطوح حداقل آرماتور توزیع شده‌ی افقی و قائم باید حداقل 0.0025 برابر مساحت مقطع ناخالص دیوار باشند. برای دیوارهای برشی با شرایط ، ( ، بارمحوری طراحی و  ظرفیت بارمحوری در شرایط بالانس)، آرماتور قائم اضافی در نزدیکی المان‌های مرزی مورد نیاز است. مقدار حداقل این آرماتور گذاری متمرکز برابر  است که d فاصله‌  دورترین تار فشاری تا مرکز آرماتور گذاری متمرکز و  ضخامت دیوار است. برای دیوارهایی با سطوح بارگذاری محوری بالاتر، مقدار آرماتور گذاری متمرکز باید طوری انتخاب شود که دیوار بتواند در برابر عکس‌العمل‌های ترکیبی ثقلی و لنگر واژگونی مقاومت کند. فولاد تقویتی در المان‌های مرزی باید با آرماتور گذاری عرضی در سرتاسر ارتفاع کامل المان محصور شوند. مقدار حداقل موردنیاز آرماتور گذاری عرضی در المان‌های مرزی برابر  است که  ،   طول بدون تکیه‌گاه حلقه‌ها و   فاصله‌ی بین حلقه‌ها می‌باشد. حداقل طول وصله‌ی پوششی برای تمامی آرماتورهای عمودی برابر 30 برابر قطر میلگرد است.

 

 

دریافت فایل کامل مقاله:

design_of_concrete_shear_walls_fprimec_solutions.pdf

 

 

منبع :+

ترجمه شده توسط تیم خبری 808  

اگر دوست دارید به تیم خبری 808 بپیوندید، با ما تماس بگیرید.

فایل
درباره نویسنده
عکس‌های ali barzgar

علی برزگر

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گرایش زلزله دانشگاه صنعتی امیرکبیر.
سوالات مرتبط
عکس کاربر
0پاسخ
نحوه اختصاص مفصل فایبر به دیوارهای برشی چگونه است؟
در تعریف مفصل فایبر به دیوارهای برشی بایستی دو مفصل تعریف شود، یکی برای مقطع بتنی و یکی برای میلگردها. مشخصات مفصل میلگردها بایستی به چه صورت باشد؟ در صورت انتخاب گزینه specified rebar layout تنظیمات باید چطور تعریف شود؟
عکس کاربر
2پاسخ
مشکل دوره تناوب زیاد
باسلام و احترام بنده سازه 9 طبقه با دیواربرشی طراحی کردم برای کنترل زمان تناوب تحلیلی مشکلی وجود دارد 4مود(mode) اول مقدار پریود بسیار زیاد می باشد مثلا 6300000 هیچگونه وارنینگ و اروری نیز نمیدهد .مشکل گویا در طبقه بام هست چون طبقه بام را که حذف کردم پریود مناسب بدست آمد... جالب این است سقف دال است و وقتی سقف بام را تغییر به تیرچه میکنم مشکل پریود حل میشود! ممنون اگر پاسخگو باشید
عکس کاربر
0پاسخ
طراحی سازه فولادی با دیوار برشی
1_وقتی سازه قدیمی بتنی یه ساختمان الف را قصد داریم به یک ساختمان سازه فلزی وصل کنیم که به خاطر اختلاف سطح طبقات این دو (اختلاف سطح17سانتیمتر)و ویلچری بودن کارفرما نتوانیم از پله به عنوان راه حل استفاده کنیم راه حل بهتر چی میتونه باشه؟ 2_برای همان دوبلوک ساختمانی سوال یک اگر بخواهیم یک طبقه روی قسمت سازه فلزی اضافه کنیم آیا راه حلی برای دیواربرشی زدن هست یا اصلا نمیشه روی دیوار برشی برای این مورد اکتفاکرد؟
ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .