چطور می توانیم پس از فارغ التحصیلی از رشته های مهندسی به موقعیت های کاری خوبی برسیم

چطور می توانیم پس از فارغ التحصیلی از رشته های مهندسی به موقعیت های کاری خوبی برسیم

رشد بی رویه ظرفیت رشته های مهندسی در دانشگاه ها از یک طرف و کمبود موقعیت های کاری مورد نیاز برای همه فارغ التحصیلان رشته های مهندسی از طرف دیگر باعث گردیده که موضوع بیکاری سالهاست به مهمترین دغدغه رایج میان مهندسان کشورمان به خصوص در سال های اول بعد از فارغ التحصیلی تبدیل شود. مطمئنا در چنین شرایطی فردی موفق به دریافت کار مناسب میشود که در مرحله اول بتواند خود را به سایرین خوب بشناساند تا از این طریق توانایی ها و قابلیت های تخصصی خود را در معرض نمایش همگان قرار دهد اما اینکه یک فرد تازه فارغ التحصیل چه کند که بتواند قابلیت های حرفه ای خود را به بهترین شکل به دست صاحبان کار یا همان مدیران آینده خود برساند نیز خود به دغدغه دیگری در بین مهندسان تبدیل شده است. در این مقاله ابتدا به معرفی انواع روش های معرفی قابلیت های فردی مهندسین از قبیل رزومه نویسی حرفه ای خواهم پرداخت:

پکیج فیلم آموزش نحوه مقاله نویسی ISI همراه با آخرین نسخه نرم افزار ENDNote

ابتدا لازم است که انواع پیش آمد های کاری احتمالی را برای افرادی که تازه از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند را کوتاه برشمرم:

فریلنسر ورک (کار قراردادی پاره وقت یا کوتاه مدت)

قبلا در بخش یادداشت های سایت از عنوان فریبنسرینگ ورک صحبت کرده بودم ، عبارتی که قشر زیادی از مهندسین کشورمان را خصوصا در سال های اولیه پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه در بر میگیرد. داشتن وقت و انرژی بیشتر به همراه کم توقعی مالی که لازمه برخورداری از فرصت های تجربه اندوزی بیشتر است، این دسته از مهندسین را ب5 قشر مخاطب برخی از شرکت ها و موسسات تبدیل ساخته است. به طور کوتاه فریلنسر به شخصی گفته میشود که:

«فریلنسر(freelancer) یا فریلنس به کسی گفته میشود که به صورت کارمزد و با قرارداد برای انجام یک پروژه یا طرح کار میکند و مانند اکثر مشاغل دارای قرارداد بلند مدت با شخص یا شرکت خاصی نیست. بعضی از فریلنسر ها توسط یک شرکت یا آژانس خاص به درخواست کنندگان خدمات معرفی میشوند و بعضی کاملاً مستقل هستند و از طریق اینترنت و شبکه ای از مشتران کارهای جدید جذب می کنند.» (+)

اما چرا کار موقت یا قراردادی با یک شرکت؟

اینطور نیست که همه متخصصین بلافاصله از بعد فارغ التحصیل شدن متخصص کار های حرفه ای بزرگ تربیت شده باشند، برای شروع  و جذب بازار کار شدن بایست از یک جا شروع کرد و بهترین حالت آن اینست که فرد برای خود کار کند و دانش اندوخته شده از دانشگاه را در مسیر کاربرد واقعی به کار گیرد و وقت و زمان خودش را خودش مدیریت کند تا به انجام یک کار قراردادی در مدت زمان خاص برسد. در این حالت فرد هیچ رئیسی دائما در بالای سر خود نخواهد داشت و هر زمانی از شبانه روز که دوست داشت کار خواهد کرد این عدمتا مطلوب افرادیست که تمایل دارند خود رئیس کار خود باشند. ضمن اینکه فرد می تواند در این حالت تجربه های لازم برای کار های بزرگ تر و دائمی هم کسب کند. هرچند لزوم کار فریلنسینگ به معنای کار های با اهمیت کم نیست چه بسا بسیاری از مهندسین ایرانی بوده اند که برای مثال در گرایش طراحی محاسبات سازه برای بزرگترین شرکت های خارج از کشور به خصوص شرکت های کشور های حاشیه خلیح فارس به همین صورت قراردادی طراحی محاسبات کرده اند و پول  و اعتبار خوبی هم کسب نمودند.

مهمترین مزیت کار قراردادی چیست؟

مهمترین مزیت این شیوه ذخیره کردن زمان کافی برای انجام همزمان چند پروژه ، تجربه اندوزی فرد و  در نهایت شناخت مسیر نهایی کاری فرد در آینده میباشد. برای مثال در گرایش تخصصی سازه می توان محاسبان ساختمانی که تا سه سال از دانشگاه فارغ التحصیل شده اند اما مجاز به کسب امضای نظام مهندسی برای محاسبه نقشه های طراحی خود نیستند را جزو همین دسته از افراد نام برد. در این حالت برتری با افرادیست که از درون دانشگاه با انجام این نوع کار ها فرصت تجربه اندوزی همزمان با تحصیل دانش را برای خود فراهم آورند به طوری که در نهایت بعد از فارغ التحصیلی منجر به برخورداری از موقعیت های کاری مناسب تری نسبت به هم دانشگاهیان خود در بازار کار خواهند شد.

کار دائمی در شرکت های مشاور و پیمانکاری

این دسته از کار ها چه به عنوان پیمانکار و چه به عنوان کارمندان دائمی شرکت های مشاور نیاز به تجربه زیادی دارد که مهندسانی که چند سال به صورت فریلنسر ورک  در پروژه های کوچک و بزرگ همکاری داشتند می توانند وارد آن شوند در غیر اینصورت ورود بدون تجربه مهندسین به این نوع کار ها باعث می شود این دسته از مهندسین در سال های ابتدایی ورود با خطرات کاری زیادی روبرو شوند.

کار های استخدامی اداری

اما همیشه بین افراد جامعه اکثریت محافظه کارانی هستند که تمایل به کاری ثابت با حقوقی ثابت ماهیانه داشته باشند چه به صورت صرفا عضو هیئت علمی دانشگاه بودن و چه کار در سازمان ها و نهاد های دولتی و نیمه دولتی مهندسی در کشور . این دسته از مهندسین ترجیح می دهند به جای خطر پذیری در پروژه های جدید و ریسک پذیر در پشت میز های خود کار های معمول روزانه ای را انجام بدهند. این قبیل از کار ها اصولا به تجربه کاری خاصی نیازی ندارند و صرف داشتن مدارک دانشگاهی یا تعداد مقالات ISI (برای عضو هیئت علمی دانشگاهی شدن) برای موفقیت در آن کفایت میکند!

 چطور می توانیم پس از فارغ التحصیلی به موقعیت های کاری خوبی برسیم؟

پس از تعریف موقعیت های کاری موجود به این نتیجه رسیدیم برای اکثر مهندسان بدست آوردن کارهای کوتاه مدت قراردادی (فریلنسرینگ) ایده آل ترین نوع کاریابی اینترنتی میباشد حال نوبت به آن رسید که بگوییم مشتاقان دریافت کار از چه طرقی می توانند به کار های مورد پسند خود برسند. بیشک بیشترین معضل مهندسان عمران کشورمان در شرایط کنونی پیدا کردن موقعیت های کاری مورد نظر خود میباشد. اما وب در دهه اخیر تا اندازه زیادی موجب تسهیل در این امر شده است به گونه ای که در دهه اخیر وبسایت های کاریابی فراوانی در این خصوص راه اندازی شد که هم اکنون نیز مورد استقبال قشر عظیمی از مهندسین قرار میگیرد. اما قبل از معرفی این دسته از وبسایت ها که در یادداشت بعدی از بخش اخبار تحلیلی سایت به طور مفصل به آن اشاره خواهم داشت لازم است مروری شود به اینکه اصولا چه مواردی می تواند مهندسین را در به موفقیت رسیدن برای پیدا کردن کار مورد نظر از طریق وبسایت های کاریابی کمک کند:

رزومه قوی

بیشک از تعداد بیشمار متقاضیان یک کار فردی موفق تر است که رزومه ای قوی تر داشته باشد. لابد میپرسید فردی که تازه از دانشگاه فارغ التحصیل شده است چگونه می تواند رزومه ای قوی برای خود جور کند. کسی از شما انتظار ندارد که وقتی تازه از دانشگاه فارغ التحصیل شده اید رزومه طراحی سد کارون را در پرونده خود داشته باشید! داشتن مقالات و شرکت در کنفرانس های دانشجویی یا کمک در برگزاری کنفرانس دانشجویی و انتشار مجلات دانشجویی هم می تواند در قوی تر شدن رزومه اتان موثر باشد. هرگونه فعالیت های اجتماعی که در درون دانشگاه داشته اید را در نسخه اولیه رزومه اتان قید کنید. برای برخی شرکت ها استخدام فردی فعال در حوزه فعالیت های دانشجویی خود یک اولویت است.برای متقاضیان کار رزومه قوی بزرگترین مزیت میباشد. فارق از اینکه محتویات مندرج در رزومه اتان میبایست صادقانه و منطبق با واقعیت باشد، شیوه نگارش رزومه نیز بسته به موسسات و شرکت های دولتی و غیر دولتی که برای آنها رزومه ارسال میکنید نیز میبایست متفاوت باشد .در این ارتباط شما را به خواندن این یادداشت قدیمیم ارجاع میدهم: 

یادداشت هشتم: چگونه رزومه ای جامع علمی اجرایی بنویسیم؟

برای ساخت رزومه CV به زبان لاتین نرم افزار های تحت وب و دسکتاپی فراوانی در وب یافت می شود که با یک جستجوی ساده در گوگل می توانید از آنها بهرهمند شوید. این نرم افزار ها به شما ساختار کلی رزومه اتان را پیشنهاد می دهند و شما کافیست در چارچوب های قید شده در این نرم افزار ها به سرعت رزومه آنلاین خودتان را بسازید. از جمله وبسایت هایی که می توانید برای تکمیل رزومه مهندسی اتان از آنها کمک بگیرید.

همچنین مطالعه اینگونه مقالات و ایبوک ها هم می تواند شما را در نوشتن رزومه های قوی یاری برساند. همچون: Resume-training Guide

 فعالیت در وب به عنوان وبلاگ نویس تخصصی

گرچه این مورد در درجه بعدی اهمیت در کاریابی میباشد اما تصور کنید به کارفرمایتان که از طریق وب با شما آشنا شده است نسخه آنلاین و وبلاگی رزومه اتان که مشروح فعالیت چند ماهه یا چند ساله اخیرتان را به بهترین شکل به تصویر میکشد را ارائه دهید چه تصوری از شما برایش ایجاد میشود. البته این مورد همیشه و برای هر نوع پروژه ای صدق نمیکند و تنها شامل برخی از پروژه های خاص میشود.در این رابطه شما را به مطالعه چند مورد از یادداشت های مرتبط با این موضوع دعوت میکنم:

یادداشت یازدهم: ویژگی ها یا مزیت های وبلاگ نویسی در رشته های تخصصی

برای این منظور ابتدا توصیه می شود برای تکمیل رزومه آنلاین خودتان می توانید از وبسایت لینکدین هم کمک بگیرید که اطلاعات تکمیلی در این خصوص (دریافت توصیه نامه ها و ...) مفصلا در یادداشت سوم از اخبار بخش تحلیلی توضیح داده شده است.

در مرحله بعد توصیه می شود حداقل با ساخت یک وبلاگ ساده که در عرض نهایتا 10 دقیقه امکانپذیر است و سپس بارگذاری کردن متن رزومه خودتان در صفحه اول وبلاگ ، درمواقعیکه از شما لینک رزومه آنلایتان را خواستند آنرا برای سایرین ارائه دهید.

همچنین یکی از ابزار هایی که می تواند برای ساخت صفحه حاوی رزومه آنلاین به شما کمک کند وبسایت About.me میباشد. حتی در مواقعی پروفایل شما در شبکه های اجتماعی مثل فیسبوک و گوگل پلاس نیز می تواند در کاریابی شما موثر باشد چراکه برای برخی از کاردهندگان مهم است که شما چه تاثیری در فضای مجازی دارید.

مطالب مرتبط:

درباره نویسنده
عکس‌های mojtaba808

مجتبی اصغری سرخی

مجتبی اصغری هستم ، پژوهشگر،محقق و نویسنده حوزه صنعت ساختمان ، دیوانه ای که فکر میکند میتواند دنیا را تغییر دهد ، علاقه عجیبی به وب و IT دارم. از درون دانشگاه متوجه به علاقه همزمان تکنولوژی و مهندسی عمران در خودم شدم و سعی کردم در حرفه آینده خودم این دو علاقه مندی رو با دو توانایی دیگرم در آموزش و کارآفرینی ادغام کنم و ماحصل اون شد 808 (از مهر ماه 86) و امروز امیدوارم تونسته باشم در صنعت ساختمان کشورمون با کمک همکارانم در شبکه اجتماعی 808 تغییری ایجاد کرده باشم.
سوالات مرتبط
عکس کاربر
0پاسخ
پارکینگ مجتمع تجاری
سلام وقت بخیر در مجتمع تجاری طبقه پارکینگ جزو زیربنای مجتمع محسوب میشود ممنون میشوم اگر اطلاعات دقیقی دارین راهنمائی بفرمائید با تشکر از مدیریت سایت
عکس کاربر
79پاسخ
مهندسی بیکارم، چه کنم؟
سلام وقت بخیر خدمت مهندسین و اساتید گرامی بنده 30 سالم هستش ، فارغ التحصیل عمران اجرایی از دانشکده ثامن الحجج مشهد . متاسفانه بنا به شرایط و کم کاری که داشتم تابحال نتونستم بصورت حرفه ای وارد بازار کار بشم، یک مدت هم از کار فاصله گرفتم و کار دیگه ای انجام میدادم. متاسفانه سابقه ی کاری زیادی هم ندارم ، مجموعا یکسال سابقه ی کار دارم که حدود 4 ماهش مربوط به یک شرکت بتن بوده که نمونه میگرفتم فقط و 8 ماهم سرپرست کارگاه و اجرا بودم که اونم مربوط به شرکت بتن و کارهای ترمیمی بوده . بعد از اون دیگه فعالیتی نداشتم . نرم افزاری به شدت ضعیفم ، و بدلیل فاصله ای که مدتی گرفتم خیلی از مباحث و فرمولا و من الحیث المجموع کلا باعث شده صفر صفر باشم و اعتماد به نفس ورود به بازار کار ازم گرفته بشه . حتی چندین جا هم برای مصاحبه رفتم ولی متاسفانه اکثرا بدلیل سابقه کم و .. قبول نمیکنن یا میگن باید رایگان بیای وایسی که برام مقدور نیست . خواستم خواهش کنم اگر امکانش هست بنده رو راهنمایی کنید چه کاری انجام بدم و با این شرایط از کجا شروع کنم تا خودمو برسونم و کم کاری و خلاء که هست رو جبران کنم.
عکس کاربر
1پاسخ
تفاوت دفتر مهندسی و شرکت مهندسی
با سلام تفاوت دفتر مهندسی و شرکت مهندسی در امور اجرایی و حقوقی ،بخصوص در بحث اجرا در چیست؟ و آیا ممکن است دفتر را زیرمجموعه‌ی شرکت به حساب اورد یا خیر
ورود به بخش پرسش و پاسخ
  • برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .